Кой какъв Android използва 09.09 | 13:33

Lollipop лека полека набира скорост

От Ивайло Коралски

Ако сте горд притежател на Android устройство и се наредите в колона или редица с още четирима души, използващи смартфони, работещи под операционната система на Google, то поне един от тях ще има инсталиран на телефона си Lollipop. За това научаваме от последното изследване на Google за разпределението на Android версиите сред потребителите. Покачването на Lollipop юзърите е значително спрямо последните данни, датиращи от май. Тогава едва девет процента от всички ползватели на Android използваха Lollipop.

Лидер сред версиите на Android продължава да бъде Kit Kat с 39 процента, следван от Jelly Bean 32 процента.

Следващият голям ъпдейт на Android се нарича "Marshmallow" и въпреки че все още няма конкретна пускова дата, се очаква да наводни устройствата на Google преди края на календарната 2015 година.

Според Google "Marshmallow" ще предложи най-вече "полировка и качество".

1563592

И още няколко данни, изтекли от изследването на Google - Nexus 9, Samsung Galaxy S6, S6 Edge и Xperia Z серията ще стартират директно с инсталиран Lollipop. Изследването за процентното ползване на Android версиите включва само устройства, които имат инсталирано Google Play Store приложението. Въпросното е съвместимо с Android 2.2 и нагоре, което означава, че по-старите смартфони (с Android 2.1 и надолу) не са включени в изготвената статистика.

Водещи