Нова Зеландия забрани TikTok за държавните служители 17.03 | 10:30

Депутатите и парламентарните служители разполагат с време до края на месеца, за да деинсталират приложението

От iNews.bg

Нова Зеландия е поредната държава, която забрани използването на китайското приложение TikTok на устройства, които са свързани с мрежата на парламента в страната. Причината - опасения за киберсигурността.

Депутатите и парламентарните служители разполагат с време до края на месеца, за да деинсталират приложението. TikTok вече е забранен за държавните служители в Канада и Великобритания. Приложението за споделяне на видеосъдържание не може да се ползва и от служебните устройства на работещите в европейските институции - ЕК и ЕП.

В САЩ TikTok е забранен за държавните служители в Конгреса и половината щати, а до дни и във всички правителствени агенции. От компанията собственик на приложението изразиха съжаление и разочарование - не само от решението на Нова Зеландия, но и на всички, които ограничават потреблението му. То е сред най-популярните в света, особено сред младите хора, но е собственост на китайска компания. Опасенията са, че чрез него Пекин събира информация за потребителите, използва го за шпионаж и дезинформация.

Водещи

Най-четени