Осъдиха руски хакер, хакнал сайта на Путин 29.03 | 15:03

Това е втора присъда в Красноярския район

От Елена Коцева

Районният съд в Красноярск издаде присъда от една година домашен арест за 31-годишния хакер Василий Никитин. Той е признат за виновен за атака на сайта на президента на Русия през май 2012 година.

Никитин е осъден на една година ограничаване на свободата. Той ще остане вкъщи. Задължен е да се явява периодично пред органите на реда за подпис, обяви прессекретарят на съда.

По данни на федералните органи в Красноярския район, на 9 май 2012 година Никитин е осъществил атака на сайта на президент, като част и подкрепа на опозиционния Марш на милионите и исканията на опозицията в Русия за отмяна на резултатите от президентските избори.

В началото на процеса Василий Никитин не се призна за виновен. По думите му той не е знаел, че използваната от него програма може да доведе до блокиране на сайта. Частично обаче своята вина Никитин призна по време на първото заседание. Той заяви, че престъплението е извършил без умисъл и след като случайно е свалил от социалните мрежи неизвестна му програма.

Именно признанието му се счита от съда за смекчаващо вината обстоятелство, пише ВВС.

Прокуратурата беше поискала за Василий Никитин наказание от две години затвор и глоба в размер на 200 хиляди рубли.

През февруари за подобно престъпление в същия район беше осъден на две години условно студентът от колеж по радиоелектроника, икономика и управление Павел Спаский

Според обвиненията му с атаката си от 6 май 2012 година на сайта на правителството и на премиера Павел Спаский също е подкрепил исканията на опозицията.

Точно на 6 май в Москва се проведе първият Марш на милионите, който завърши със сблъсъци с полицията и в момента тече дело срещу 22 души за предизвикване на безредици.

В същия ден Анонимните заявиха, че имат намерение да атакуват лъжливите държавни сайтове и преди всички сайта на правителството на Руската федерация. Руската група на Анонимните обявиха по-късно в Twitter, че са успели да блокират официалния сайт на президента на Русия.

Самият президент Владимир Путин възложи на ФСБ – Федералната служба по сигурност да разследва случаите и да създаде работна група по преодоляване на последствията от хакерските атаки.

Водещи