Радев на Webit: В областта на иновациите вече няма малки и големи държави 14.05 | 14:09

Създаваното от IT-тата днес влияят върху обществото утре, каза още президентът

От iNews.bg

Ежегодният форум Webit.Festival доказва, че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а такива с амбиции за успех и проспериращо бъдеще. Успех има там, където иновациите намират подкрепа в обществото, местната и изпълнителна власт. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции.

Само за едно десетилетие Webit се е превърнал от дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии, а София се налага като дигитална столица, отбеляза държавният глава. По думите му България все повече се утвърждава и като лидер на иновациите, информационните технологии и стартиращите компании в Югоизточна Европа.

В изказването си на форума Румен Радев посочи, че силната конкуренция все повече налага скоростта като основен приоритет при внедряването на нови продукти, особено в дигиталната сфера, и призова разработчиците да не забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се създават днес, влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре. "Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", обърна се към участниците във форума държавният глава.

Единадесетото издание на Webit събира в България представители на бизнеса, технологиите и науката от над 120 държави. Президентът приветства участниците в събитието и им пожела да не пропускат възможността да се възползват от таланта и трудолюбието на младите образовани българи. Според Румен Радев огромни перспективи за развитие дава и партньорството и кооперирането с българските компании, превърнали се в пример за иновативност, гъвкавост и ефикасност.

В рамките на двудневния форум в Националния дворец на културата ще бъдат обсъдени теми, свързани с иновациите, киберсигурността, образованието, финансовите технологии и други.

Водещи

Най-четени