Русия разработва нова ракета "Калибър-М" 08.01 | 13:00

Та ще е с обхват над 4 500 км и е предназначена за военоморския флот

От iNews

Русия разработва най-новата си крилата ракета "Калибър-М" с обхват над 4 500 км за военоморския флот, съобщи ТАСС.

"За ВМФ се разработва най-новата високоточна крилата ракета "Калибър-М" с максимален обхват на стрелба над 4 500 км. Създаването на ракетата е на етап научно-изследователска работа и е финансирано от Министерството на отбраната", заяви източникът на агенцията. Той поясни, че създаването на "Калибър-М" е включено в държавната програма за въоръжаване до 2027 г., като "ракетата трябва да бъде предадена на флота до края на действието на програмата."

Новата ракета ще се различава от настоящите в експлоатация както по отношение на по-далечния си обхват, така и по отношение на габаритите. "Ракетата ще бъде много по-голяма, теглото на бойната й глава ще бъде близо до 1 тон", отбелязват източниците. Планирано е да се оборудват големи кораби, като фрегати и ядрени подводници. "Калибър-М" е предназначена за унищожение на сухопътни обекти и ще може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави", се казва в изявлението.

В момента ракетната система "Калибър" е в експлоатация от руския флот. Максималният обхват на стрелба с крилата ракета 3М-14 от този комплекс, достига около 2 000 км.

Водещи

Най-четени