София домакинства европейски форум за насърчаване на иноваторите 18.04 | 09:27

Събитието ще открие столичният кмет Йорданка Фандъкова

От iNews.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на Ден на осведомеността . Инициативата е на Европейският институт за иновации и технологии и Министерството на образованието и науката и цели да насърчи и подкрепи нова вълна от български иноватори. Събитието ще се състои в София Тех Парк днес от 14.30 часа.

Участие ще вземат ат Мартин Керн, временно изпълняващ длъжността директор на EIT, Петър Николов-Зиков, заместник-министър на образованието и науката на България, Антоанета Ангелова Кръстева, директор, ГД "Образование и култура", Европейска комисия, Костадин Костадинов, съветник на министъра, Министерство на образованието и науката, Пламен Русев, изпълнителен председател, Webit.Foundation, Милена Стойчева, главен изпълнителен директор на Junior Achievers Bulgaria, Марияна Хамънова, съпредседател, CleanTech България, Саша Безуханова, основател и председател, MOVE.BG.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) беше създаден през 2008 г., за да укрепи способността на Европа да създава иновации. Институтът подкрепя развитието на динамични общоевропейски партньорства между водещи университети, изследователски лаборатории и фирми. Заедно, те се наричат "Общности на иновациите" и всяка от тези общности е съсредоточена върху конкретно глобално предизвикателство.

Първите шест иновационни общности на EIT работят за адаптиране към изменението на климата, за създаване на устойчиви източници на енергия и за увеличаване на предлагането на такава енергия, за ускоряване на цифровата трансформация, за подкрепа на по-здравословен живот, включително за осигуряване на устойчива и по-здравословна храна, както и за управлявение на суровините на нашата планета по ефективен, сигурен и устойчив начин.

Общността на EIT дава възможност за трансформация на студентите в предприемачи и на идеите в продукти. EIT е уникална инициатива за ЕС, единствената, която напълно интегрира бизнеса, научните изследвания и образованието. EIT е най-голямата иновационна общност в Европа, с 40 иновационни центрове в цяла Европа, обединяващи над 1000 партньора, повече от половината от които идват от бизнеса, включително от големите корпорации.

Някои от постиженията на ЕИТ общността досега:

-С подкрепата на EIT са създадени 800 стартиращи фирми и 6,100 висококвалифицирани работни места;

-Всяко работно място в общността на EIT благоприятства създаването на допълнителни 14 работни места на общия пазар на труда;

-Рисковите инвеститори са инвестирали повече от 600 млн. евро във фирми, подкрепяни от бизнес акселератори на EIT.

Водещи

Най-четени