Хакнаха сайта на Масачузетски технологичен институт 14.01 | 12:49

Атаката на Anonymous е била насочена срещу поне два уебсайта

От Кремена Бедерева

Аnonymous хакнаха сайта на престижния Масачузетски технологичен институт (MIT). Хакерската атаката идва часове, след като от учебното заведение стартираха вътрешно разследване за ролята си в самоубийството на младия IT специалист Аарон Шварц, съобщава сайтът cnet.com.

26-годишният Шварц, който е един от основателите на популярната социална платформа Reddit и радетел за свободния достъп до различни документи в интернет, извърши самоубийство в петък (11 януари). През юли 2011 година той бе арестуван и обвинен в кражбата на 4 млн. документа от MIT и от платения дигитален архив JSTOR, съхраняващ научни списания и публикации.

Атаката на Anonymous е била насочена срещу поне два уебсайта на MIT. По случая хактивистите пуснаха на  страницата на MIT съобщение, в което по изключение загърбват борбената си лексика и призовават за извършване на реформи в памет на Шварц.

Сред исканията на хакерите влизат желание за цялостна реформа на криминалното право, засягащо киберпрестъпленията, както и реформа на законите за авторското съдържание и интелектуалните права.

Желанието на хакерите е да се върнат "правилните принципи, защитаващи общото благо на мнозинството, вместо частните интереси на малцина".

Какво казва семейството на Шварц, вижте на Econ.bg.

Водещи

Най-четени