Храната на бъдещето ще идва от 3D-принтер 26.01 | 10:02
Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери
Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане възможно най-рано след 30 години, смята японският дизайнер и технолог на корпорация "Дентсу” Рьосуке Сакаки. Той е разработил нова технология за приготвяне на традиционното в Япония суши.
Сакаки признава, че "отпечатаните” по неговата технология ястия засега отстъпват на традиционното суши и е необходимо време, за да има изобретението търговски успех и да бъде икономически изгодно.
Според него, през следващите 5 години отпечатването на храна ще струва скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се увеличава броят на потребителите на подобни продукти, отпечатаното суши ще стане по-евтино от обикновеното, смята Сакаки.
За да се постигнат същите качества като на натуралното суши, вероятно ще са необходими поне още 30 години. За да стане вкусно, е необходима правилна текстура, а това е сложен процес, обяснява изобретателят.
С помощта на съществуващите в момента 3D-принтери това е трудно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно ниво.
За момента може да се използва комбинация от растителен желатин като агар-агар и продукти с животински произход, за да се пресъздадат разнообразни вкусове.
Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки решава да доразвие този процес и създава принципно нова концепция за изработване на храна.
За отпечатването на обикновена снимка на обикновен принтер е необходимо съчетание на четири основни цвята – червен, син, жълт и черен. За храната, е необходимо да бъдат съчетани различни вкусове – солено, сладко, кисело и горчиво, уточнява дизайнерът.
Ако се използва технологията на струйния печат, мастилото може да бъде заменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други продукти, за да се програмира промяна на вкуса.
В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се създават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат създадени от човешка ръка – например суши под формата на старинен замък.
За разработването на тази технология Сакаки създава проекта "Open Meals”, в който участват 20 човека – дизайнери, технолози, програмисти, учени и предприемачи.
Планира се тази година в един от ресторантите в Токио да се инсталира 3D-принтер за изработване на храна. Сега вече може да се създава имитация на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.
"Екипът ни се занимава основно с принтери за суши, но в рамките на проекта "Open Meals” е разработена обща концепция, обединяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този начин да създадем храната на бъдещето”, подчертава Сакаки. /РИА "Новости" и БГНЕС
Водещи
-
Психолог: "Ергенът" може психически да травмира участничките
Веси Тодорова е психолог и терапевт. Завършила е психология във Великотърновския университет и...
18.04 | 20:59
-
Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване на цените
Това е съвсем нормално, както по света, така и в България. Това каза Васил Симов, главен...
18.04 | 20:40
-
Депутатите решиха възнагражденията на новите народни представители да започват да текат от деня, в който те дадат клетва
Така се изчиства противоречие, заложено в промените на Конституцията, според което депутатите...
18.04 | 20:22
-
Мая Манолова е напуснала коалицията на "Левицата"
Ето какво написа тя за случващото се в лявото пространство
18.04 | 20:00
Най-четени
-
ЕС спешно осигурява противовъздушна отбрана на Украйна
За това се споразумяха лидерите на 27-те на специален Европейски съвет
18.04 | 08:45
-
Руското разузнаване работи със зловреден софтуер, пробиващ защитите на "Windows"
От "Майкрософт” потвърждават пробива
18.04 | 09:30