5G-то на ЕС поскъпва с €55 млрд. заради забраната на Huawei и ZTE 07.06 | 17:29

Изграждането на бързата мрежа ще се забави и с година и половина

От iNews.bg

Евентуална забрана за закупуване на телекомуникационно оборудване от китайски фирми ще повиши с около 55 млрд. евро цената за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) в Европа и ще забави тази съвременна технология с около 18 месеца, показва технологичен анализ, цитиран от агенция Ройтерс, предаде БНР.

През май Съединените щати добавиха най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света "Хуавей" (Huawei Technologies) в "черен списък", което принуди редица глобалните технологични гиганти да прекъснат връзките си с китайската компания, поставяйки в същото време под натиск и европейските страни да последвад САЩ.

Вашингтон твърди, че оборудването на "Хуавей" може да се използва от Пекин за шпионаж, нещо, което компанията отрече многократно.

Решението на администрацията на Доналд Тръмп идва в период, когато телекомуникационните оператори по света се подготвят за следващото поколение мобилни технологии, известни като 5G мрежи, които обещават свръхбърз мобилен интернет за тези, които могат да направят необходимите инвестиции в подобни мрежи и оборудване.

Телекомуникационната групировка GSM Association (GSMA), която представлява интересите на 750 мобилни мрежови оператори по цял свят, вече изрази загриженост относно последствията от пълната забрана на "Хуавей", чийто продукти се купуват и използват от операторите в Европа.

Прогнозата на GSMA за 55 милиарда евро оскъпяване на европейските 5G мрежи отразява общите допълнителни разходи, произтичащи при евентуална пълна забрана в Европа за покупки на оборудване на "Хуавей" и на другата голяма китайска компания ZTE.

"Половината от тези допълнителни разходи ще се дължат на това, че европейските мобилни оператори ще бъдат засегнати от вложените по-големи разходи с оглед на съществена загуба на конкуренция на пазара за мобилни устройства при подобна забрана", се посочва в доклада на GSMA.

"Освен това, операторите ще трябва да заменят съществуващата инфраструктура, преди да приложат ъпгрейт на наличните мрежи до 5G", допълват от телекомуникационната групировка, визирайки факта, че двата големи доставчика имат общ пазарен дял в Европейския съюз от над 40%.

Според доклада, забраната също така ще забави разгръщането на 5G технологията с 18 месеца, която технология ще се използва в различни области, вариращи от самостоятелно управлявани автомобили до здравеопазването и логистиката.

"Подобно забавяне ще разшири разликата между ЕС и САЩ при навлизането на 5G технологиите  с повече от 15 процентни пункта до 2025-а година", според докладът на GSMA.

Това забавяне ще се дължи на предизвикателства пред доставките на оборудване от други големи технологични производители като Ericsson, Nokia и Samsung, в случай на внезапно нарастване на търсенето, както и от необходимостта телекомуникационните оператори да преминат от едно оборудване към друго.

Водещи

Най-четени