Apple се нервират от успеха на Android и Samsung 07.04 | 14:28

Стив Джобс дори говорел дори за „свещена война“ срещу архиврага Google

От Георги Георгиев

През последните години топ мениджърите на Apple са изразявали сериозна загриженост за конкурентната позиция на iPhone в светлината на растящата популярност на смартфоните под Android, а Стив Джобс говорел директно за "свещена война" с архиврага Google. Това са част от разкритията в документ, представен в края на миналата седмица пред щатски федерален съд във връзка с новия патентен процес заведен от Apple срещу Samsung.

Така по време на свидетелските показания, дадени на вицепрезидента на Apple Фил Шилер бе показан негов имейл, в който той изразява загриженост за начина, по който потребителите възприемат iPhone на фона на смартфоните на Samsung.

"Гледах рекламата на Samsung преди Супербоу, която бе пусната днес. Тя е доста добра и аз не мога да мисля друго, освен че тези момчета усещат (успеха ѝ), докато ние се борим да създадем убедително послание на iPhone”, се казва в писмото на Шилер, отправено към Media Arts Laboratories - рекламната агенция на Apple.

"Нещо драстично трябва да се промени. Бързо", пише още Фил Шилер.

В друг комплект от документи, показани пред съда по-рано тази седмица, е и един имейл от Стив Джобс, който е бил изпратен на 24 октомври 2010. От него можем да разберем част от това, което съоснователят на Apple планира тогава за бъдещето на компанията.

Пълният текст на съобщение, публикуван от Тhe Verge, се занимава с най-различни теми, в това число обявяването на "Свещена война с Google", тревогата, че Apple са "в опасната ситуация да разчитат на старата парадигма прекалено дълго (дилемата на иноватора), и планове около бъдещите (тогава) iPhone 4S (наречен от Джобс "плюс" iPhone 4) и iPhone 5.

Имейлът на Джобс засяга и други теми по конкуренцията, в това число стратегията да "догони Android”, фокуса върху уведомленията, гласовите команди и интелигентния помощник Siri.

Най-интересната част от писмото на покойния основател на Apple несъмнено е свързана с бъдещето на телевизионния проект Apple TV. От текста разбираме, че работата по системата Apple TV 2 включва стратегия устройството "да остане във всекидневната и да се превърне в страхотен аксесоар към iOS устройствата, който всички трябва да притежават".

Водещи