COVID-19 по света: Доставят ваксината на Pfizer в САЩ и Европа 28.11 | 10:15

За разработването на ваксини може да се наложи постоянно адаптиране към вируса, твърдят учените

От iNews.bg

Нови изследвания показват, че вече има най-малко 12 700 мутации на коронавируса, съобщава ДЕ24.

След като датското правителство взе грешно стратегическо решение именно заради уж опасна мутация на коронавируса и нареди убийството на милиони норки, които сега гният в масови гробове, възниква въпросът как да се класифицира рискът от вирусни мутации. Сега изследователите са съгласни, че мутациите на коронавируса няма да ускорят глобалното му разпространение. Това сочи ново публикуваното проучване.

"За щастие установихме, че нито една от тези мутации не е ускорила разпространението на Covid-19", казва Луси ван Дорп, професор в Института по генетика в Университетския колеж в Лондон, за резултатите от изследването. За тази цел е използван набор от данни за вирусни геноми от 46 723 души от 99 държави. По време на своя анализ изследователите са открили над 12 700 мутации или промени в новия коронавирус.

За разработването на ваксини може да се наложи постоянно адаптиране към вируса, твърдят учените.

"Трябва да останем бдителни и да продължим да наблюдаваме новите мутации, особено след въвеждането на ваксините", казва Ван Дорп.

Отдавна е известно, че вирусите постоянно мутират и това не се отнася конкретно за коронавируса. Грипните вируси например се променят много по-често от другите видове вируси. 

Американската авиокомпания "Юнайтед Еърлайнс" започна да доставя ваксината срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания Pfizer, до складове в САЩ и в Европа, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл".

В сътрудничество с Pfizer е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия. По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от Федералното авиационно управление на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон. Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания BioNTech и нейният американски партньор Pfizer изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус. Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември. По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.

По-рано BioNTech и Pfizer казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението ѝ, и че ефективността ѝ е 95%.

Властите в американския окръг Лос Анджелис, в щата Калифорния препоръчаха на 20-те милиона жители да не напускат домовете си, ако не е наложително, на фона на увеличаване на броя на случаите на зараза с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Новите мерки във втория по големина американски град влизат в сила в понеделник, 30 ноември и ще продължат поне до 20 декември.

Почти всички социални събирания, в които участват членове на повече от едно домакинство, ще бъдат забранени. Изключение са религиозните служби и протестите, съгласно конституционно защитените права.

Отворени остават плажовете, туристическите пътеки и парковете, при спазване на социална дистанция и носене на маски. Ще работят също голф игрищата, тенис кортовете, местата за скейтборд и други обекти за отдих.Обслужването в ресторанти, барове, винарни и бирарии е само за доставки по домовете и храна за вкъщи.

По данни на властите, през последните пет дни всекидневно са били регистрирани средно по 4751 нови случаи. За последното денонощие от Ковид-19 са починали 24 души.

Общо в района на Лос Анджелис досега са установени близо 388 000 заразени, а починалите са 7600.

Унгарското правителство удължи от 1 декември тази година до 1 февруари 2021 г. забраната за влизане в страната на чужденци без съществена причина като мярка за борба разпространението на коронавируса, предаде БТА. 

Чуждите граждани в момента могат да влязат в Унгария само по уважителна причина. Унгарските граждани след връщането си от чужбина трябва да се самоизолират. Тези мерки бяха приети с цел да не се допусне внасяне на заразата от чужбина. 

В Унгария сега действа извънредно положение и нощен полицейски час. 

Водещи

Най-четени