IBM строи най-голямото хранилище за данни в света 30.08 | 07:22

Системата ще може да побере ... 24 милиарда песни в MP3 формат

От Георги Георгиев

Ново хранилище за данни, което ще бъде близо 10 пъти по-голямо от досегашните рекордьори, се строи в лабораторията на IBM в Алмаден, Калифорния, информира Technology Review.

Хранилището ще бъде с вместимост 120 петабайта (или 120 милиона гигабайта), която е постигната с помощта на 200 хиляди конвенционални харддискови устройства, работещи в синхрон. За сравнение досегашните най-големи бази данни са побирали "едва" до 15 петафлопа информация.

Очаква се гигантският "контейнер" за информация да съхранява около един трилион файла и да предостави капацитета, необходим за по-мощни симулации на комплексни системи като тези, използвани за моделирането на времето и климата.

120-петбайтовото хранилище може да побере 24 милиарда стандартни петмегабайтови MP3 файла или спокойно да направи 60 копия на световната мрежа или на общо 150 милиарда страници. Това би превърнало архивите Алмаден в своеобразна машина на времето, в която да се наблюдава развитието на интернет.

Хранилището е създадено за неназован клиент, който се нуждае от нов суперкомпютър за детайлни симулации на събития от реалния свят. В бъдеще подобни системи ще могат да се използват за по-комерсиални цели като облачният компютинг, заявява Брус Хилсберг, ръководител на проекта на IBM.

За да бъде гигантският архив ефективен, бърз и сигурен, компютърните специалисти са разработили редица нови технологии. Те правят възможен бързия достъп до отделните файлове в базата с астрономически размери и подсигуряват системата срещу загуба на информация, причинена от повреда на част от дисковете.

В хардуерно отношение архитектурата на хранилището е направена така, че да може да побира повече дискове на единица площ. Те ще се охлаждат от система за водно охлаждане, вместо чрез стандартните въздушни вентилатори. Всички тези подобрения ще осигурят работа на суперкомпютрите на оптимални скорости за неограничен период от време, обясняват експертите на IBM.

Водещи