Близо 8.9 млн. чужди туристи дошли у нас през 2017 г. 23.02 | 14:21

Приходите за страната ни са почти 7 млрд. лева, похвали се Ангелкова пред българи във Вашингтон

От iNews.bg

Популярността на България като дестинация непрекъснато нараства и всяка година се посещава от все повече чуждестранни туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на "Клуба на младите професионалисти" и с българската общност във Вашингтон. Тя допълни, че показателни за сектора са окуражаващите данни от статистиката за 2017 г., според които чуждестранните туристически посещения са над 8,882 млн. и се увеличават с 7,6% спрямо година по-рано.

Още по-голям ръст от 9,3 на сто се отчита в приходите от международен туризъм. През 2017 г. общо постъпленията от сектора са 6,895 млрд. лв., показват данните на БНБ. В последните 2 години средногодишният ръст на туристически посещения в страната е 12%, докато данните за същия период за Европейския съюз е около 7 на сто, посочи Ангелкова.

Тя заяви, че в момента се работи по два проекта, с които очакваме да привлечем повече гости във вътрешността на страната и да увеличим посещенията в крилата на активните летен и зимен сезон. Министерството на туризма разработва балнео- и СПА дестинации, като идейният проект включва 7 направления, обхващащи цялата страна. С цел ангажиране на широк кръг от заинтересовани страни за разработването на дестинациите са поискани становища от 50 общини, които са база за създаване на дестинациите.

Българското Министерство на туризма в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите създаваме и 12 винено-кулинарни дестинации, информира още министърът. Тя обясни, че те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Бройката също не е случайна, тя е избрана, за да съответства на броя на месеците в годината.

Водещи

Най-четени