Колко ще ни струва морето през септември? 07.09 | 09:40

Очакванията са през септември на път да тръгнат около 150 000 българи

От iNews.bg

Хиляди българи тръгнаха на път за почивните дни. В края на лятото очакват ли хотелиерите по морето силен сезон и през септември? Докога ще продължи сезонът по Черноморието и колко по-евтино ще почиваме през последните летни дни? Отговорите на тези въпроси даде Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна”.

Очакванията са през септември на път да тръгнат около 150 000 българи, 30 000 от които в Гърция. Допълнителна възможност за почивка дават и почивните дни около официалните празници. Около 6 септември с ден отпуск можем да направим дълъг уикенд от четири дни. В края на месеца – около Деня на Независимостта, можем да почиваме три дни.

Дори и в по-големите курорти обаче вече могат да се намерят свободни легла на втора и трета линия. В битката за всеки турист хотелиерите вече пуснаха атрактивни оферти за края на сезона. Намаленията в родните курорти започват от 30% и достигат до 50% в края на месеца. Очакванията са през септември у нас да почиват 1,7 млн. българи. Някои хотелиери планират намаление на цените два пъти - в началото и в края на септември. Прогнозата за времето също е добра, така че краят на сезона може да се окаже по-успешен за хотелиерите.

Най-ниската цена за квартира край брега ще падне до 7 лева, а къща по Беломорието най-евтино ще намерим за 47 лева. В градските хотели край морето нощувките ще поевтинеят с до 60%. До края на септември вече са пълни и хотелите в повечето планинските и спа курорти.

Очакванията са през септември по гръцките плажове тен да събират 160 000 българи, а в турските курорти да почиват 110 000. Около 30 000 българи тръгват към Гърция още за първата серия почивни дни. Цените на почивката там също тръгва надолу, но с по-малки темпове – до около 30%. В Турция морето поевтинява с 30-35 %, но едва в последната десетдневка на септември.Още отстъпки се очакват и през октомври. Следващото лято обаче почивките ще поскъпнат, прогнозират туроператорите. Напук на очакванията за по-евтино море в турските курорти заради по-евтината лира, туроператорите запазват цените. Първо, защото продават пакетите в долари и в евро. Второ, защото повечето резервации са направени много преди срива на валутата на съседите.

Най-четени