Луксозните хотели у нас с близо 25% повече 07.06 | 15:12

Големи световни вериги с интерес да стъпят на нашето Черноморие

От iNews.bg

Все по-сериозен дял от туристите в България избират места за настаняване, предлагащи висококачествени услуги. През 2017 г. пренощувалите в обекти с 4 и 5 звезди са били над 3,7 млн., което е с 32 на сто повече спрямо 2014 г. С такъв ръст са и реализираните нощувки за този период, а приходите от тях през 2017 г. са над 919 млн. лв. - близо с 49% ръст спрямо 2014. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на третия международен Hotel&Tourism investment forum. Тя подчерта, че за туристическата администрация е изключително важно да работи в пряк диалог с браншовите организации и големите международни туроператори, които са и сред водещите инвеститори в сектора - като Hyatt, Marriot, Review Pro, Avvio, Choice hotels, Louvre hotels, IDeaS a SAS Company, STR и др., които участват във форума.

България е интересна не само с природата и културата си, но и като място за правене на бизнес, за което нашето законодателство предвижда редица данъчни облекчения и стимули за значими инвестиции, акцентира министър Ангелкова. Тя припомни рекордните резултати в отрасъла, които са доказателство за устойчивост. През 2017 г. България е посетена от близо 8,9 млн. чуждестранни туристи, което е повече от населението й и над 7% ръст спрямо рекордната до момента 2016 г. Поставихме много добро начало и на 2018-а и очакваме поне 5% ръст на туристите спрямо миналогодишните рекорди, каза още тя.

Министър Ангелкова съобщи, че леглата в 4- и 5-звездните места за настаняване са се увеличили за периода 2014-2017 от близо 121 хил. на около 150 хил., което е около 24% ръст. Луксозните хотели през 2014-а са били 369, а през 2017 са вече 418. Това са местата и леглата, които се изчерпват най-бързо при резервациите, и вече се резервира лято 2019-а. Като дял в общия брой на 4- и 5-звездните хотели се падат около 43 на сто от леглата в местата за настаняване с поне 10 легла у нас, като тенденцията е за устойчиво нарастване, допълни министърът.

Николина Ангелкова даде конкретни примери за това, че България става все по-разпознаваема дестинация. По време на срещата на министрите с ресор туризъм от Г20 в аржентинската столица имах честта да проведа много разговори, на които бяха обсъдени различни възможности за насърчаване на инвестициите. Приветствам интереса на вериги като Marriot, Hyatt и др. за инвестиции по българското Черноморие, заяви тя и припомни политиката на правителството за намаляване на административната тежест.

В сферата на туризма с промените в Закона за туризма отпадат 19 вида документа, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител. Създадено е и звено в Министерството на туризма, което е фокусирано върху мерките за привличане на повече инвестиции съвместно с Министерството на икономиката и неговите агенции.

За да улесни интереса на предприемачите към туризма, нашето министерство създаде в партньорство с общините Карта на инвестиционните проекти в туризма на България. В нея влязоха над 30 обекта, които представяме пред чуждестранни инвеститори, на международни изложения и туристически форуми, поясни министър Ангелкова. Картата е отворена инициатива и интересът към нея е висок. Министерството вече подготвя и втора част с актуализация и повече конкретика на инвестиционните намерения, които целят да привлекат предприемачите.

Водещи

Най-четени