Над 7 млрд. лв. сме спечелили от туризма за 11-те медеца на м.г. 09.02 | 16:00

През м.г. отчитаме ръст както на чуждите, така и на нашите туристи

От iNews.bg

Над 9 млн. туристи сме имали през 2018 година. Над 7 млрд. лева са приходите за първите 11 месеца на миналата година. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова по време на конференция на тема: "Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на БГНЕС. Официални гости на събитието са председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-кметът по финанси и транспорт в Столичната община Дончо Барбалов.

"Над 3 млн. българи са пренощували на територията на страната, като това е ръст с 2.6%", поясни Ангелкова, която подчерта, че усилията на министерството през тази година ще бъдат насочени към насърчаването на пътуването в страната и опознаването на малко познатите места и региони. "Идвам тук да подкрепя българския туризъм, защото е важно да развием туристическата индустрия още повече. За радост имаме над 9 млн. туристи, но е хубаво и българските граждани да опознаят малките населени места, за да може да се докоснат до природата, до културата и до тази наша България, която толкова малко познаваме понякога", каза Цвета Караянчева.

Министър Ангелкова посочи, че нашата държава предлага балнео и спа туризъм, културно-исторически туризъм и винен туризъм. "Така че в един общ пакет да покажем скритите кътчета на България, като например в Община Баните, Смолянско, където има прекрасна минерална вода. В Община Септември има редица традиции, свързани с производството на грозде, ракия, разбира се. Във Варна има годишнина на балетната опера, така че всички такива ключови събития да бъдат показани от нас, популяризирани. Ще направим специален календар на тях за 2019 г., които да са различни от събитията, включени в националната програма за реклама”, обясни Ангелкова и добави, че в община Костинброд има страхотна крепост, която предстои да бъде разкрита. Тя обяви, че ще разпространят и нов клип от серията "Аз обичам България", който разказва за различните форми за туризъм у нас. В него участва боксьорът Кубрат Пулев.

На въпрос на БГНЕС как този календар ще достигне до обществеността, Ангелкова отговори, че се предвижда това да се осъществи чрез различен медиен микс. "Както чрез телевизионни, онлайн канали, радиа и различни дигитални и маркетингови активности. Предвидили сме няколко лъча, където лично аз и моят екип ще бъдем на място, когато са годишнините на събитията от календара. Друг фокус, който имаме за тази година, е свързан с инвестиционните турове, които предвиждаме", допълни Ангелкова.

"Какво имам предвид? Например, на територията на националните ни курорти съвсем спокойно месеците март, април, май – тези, които са крилата на сезона, съответно октомври, ноември, биха могли да се използват за конферентен туризъм и да насърчим изграждането на голям конферентен център например в Слънчев бряг, Златни пясъци, Пампорово, Боровец, където базата би могла да се използва целогодишно. В тази връзка на 30 и 31 май предвиждаме провеждането на голям международен инвестиционен форум в Слънчев бряг", заяви още министърът.

Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че все още не може да говорим за спортен туризъм в страната ни, но въпреки това, в последните години България се е утвърдила като организатор на международни първенства. "Това даде повод 2000 състезатели, спортисти, техните щабове, изключително голям брой фенове да посетят страната ни, от които някои за първи път. Това дава доста сериозен повод да се говори за България с позитивизъм”, заяви Кралев и подчерта, че е много важно страната ни да влиза в световните медии с положителни новини и да се говори добро за България. Той каза, че в последните години са били построени нови спортни зали в Пловдив, Русе, което ни дава възможности да бъдем домакини на спортни първенства и обяви, че предстои откриване на нова спортна зала в Бургас.

Водещи

Най-четени