Насърчаваме развитието на поклонническия туризъм у нас (СНИМКИ) 29.07 | 13:38

Шест манастира в района на Гигинци оживяват благодарение на ОП "Региони в растеж"

От Теодора Кокаланова

Поклонническият туризъм е ниша, която за съжаление все още не е разработена у нас. Затова Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране на църкви и манастири по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., както и по новите програми за трансгранично сътрудничество. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева.

Тя инспектира ремонта на пътя Батановци – Пали лула – Гигинци. Към момента строителството е изпълненo на над 50 % и трябва да приключи до средата на август. Финансирането от около 3 млн. лв. е осигурено от Публичната инвестиционна програма на правителството.

"Пътят е много важен за развитието на региона, не само защото ще обслужва жителите на населените места, през които минава, но и ще осигури удобна връзка до шест манастира в района", заяви Терзиева.

По покана на отец Никанор Терзиева посети Гигинския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян". През тази година се навършват 200 години от възстановяването на светата обител, която е опожарена през 30-те години на XVIII век, когато българите от околността въстават срещу османската власт.

Министърът в оставка разговаря с отец Никанор за възможностите за развитие на поклонническия туризъм в този район. Терзиева подчерта, че винаги е подкрепяла и ще продължи да работи за развитието на туризма в регионите.

Пътят, който тя инспектира, осигурява достъп до 6 манастира – Гигински, Ерлово, Пенкьовски, Билински, Одраница и Земенски. "Подобрявайки пътните връзки до манастирите ще стимулираме развитието на туризма в региона, респективно икономическото му възраждане", допълни министърът в оставка. 

Водещи