ПСС предупреждава: Има лавинна опасност в планините в следващите дни 26.01 | 14:10

На Витоша старият сняг се уплътни, а новата снежна покривка има възможност да тръгне, защото натежава, поясняват от службата към БЧК

От iNews

Има опасност от лавини в следващите дни, предупреждават от Планинската спасителна служба към БЧК, съобщи Нова телевизия.

Зимната приказка на Витоша е факт. Ако сте решили да се качите там обаче, отделете си двойно повече време от обичайното, което ви трябва, за да стигнете до "Алеко".

"Около 20 см е снежната покривка, която наваля. Вчера имаше силен пренос на сняг от вятъра. На Витоша опасност има, докато на Пирин е най-голям снеговалежът. На Витоша старият сняг се уплътни, а новата снежна покривка има възможност да тръгне, защото натежава. При промяна на времето ще се повиши лавинната опасност. Повишаване очакваме през началото на седмицата. Правим всичко необходимо, за да даваме максимално точна информация", каза в ефира на "Събуди се" Милен Братанов от ПСС - база "Алеко", Витоша.

Той обясни, че въпреки силните изживявания, които търсят хората, нещата невинаги завършват добре.

"При скиорите често се случва да навлязат в терен, подходящ за откъсване на снежна маса. Подходящият терен е 30-50 градуса. С новия сняг трудно човек би искал да прави туризъм на такъв наклон", добави началникът на спасителна база "Алеко".

Водещи

Най-четени