Стотици отнесоха санкции от КЗП след отменени почивки заради COVID-19 01.09 | 12:53

Над 800 жалби са постъпили в Комисията за сектор „Туризъм“, повече от 500 проверки са направени по Черноморието

От iNews.bg

Над 200 са наказателните постановления по направление "Туризъм", с които е наложила санкции от началото на годината Комисията за защита на потребителите. Жалбите по същото направление от януари тази година са над 800, от тях три четвърти са свързани с проблеми по повод на отменени или отложени почивки заради COVID пандемията, това каза днес председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, по време на участие в предаването "Тази сутрин" на БТВ.

Над 500 проверки са направени от Комисията за защита на потребителите по българското Черноморие през летния туристически сезон. По думите на председателя на Комисията нарушенията не са прецедент, свързани са преди всичко с опити на търговци за дребни измами – да накарат туристите да дадат пари за нещо, за което не трябва да плащат. "Типичен пример е случаят, в който бяха начислени старите концесионни такси за ползването на чадър и шезлонг. Оправданието беше, че служителят е нов и не е разбрал, че през тази година цените са различни. Друг подобен случай е, когато  туристите са приканвани да си взимат шезлонг и чадър само в комплект, при положение, че има обявена и единична цена.", допълни той.

Маргаритов обясни, че потребителите са активни и все по-често подават сигнали, а доста често КЗП се сезира и при публикации в социалните мрежи. "Някои търговци се изкушават да правят разни трикове, за да могат да икономисат средства и да приключат сезона с по-голяма печалба. Тази година сезонът ще продължи по-дълго и нивото трябва да се запази високо", каза още председателят на КЗП.

По време на разговора, председателят на КЗП коментира и въпрос по повод проверката за конфликт на интереси на КПКОНПИ: "Очаквам резултат от проверката към средата на септември. Според мен конфликт на интереси няма".

Водещи

Най-четени