Сондата Dawn официално се срещна с Церера 06.03 | 17:37

"Чувстваме пълно блаженство днес", споделиха от НАСА

От iNews.bg

Междупланетната сонда Dawn окончателно пристигна при планетата джудже Церера и успешно влезе на орбита около нея, съобщава НАСА.

"Чувстваме пълно блаженство днес. Трябва да решим редица задачи в следващата година и половина и сега се намираме "на котва" край Церера с достатъчно количество гориво и енергия, а също дълъг и проработен план по осъществяване на поставените пред сондата научни задачи", заяви пред журналисти Кристофър Ръсел, ръководител на мисията Dawn.

Според друг представител на НАСА – инженерът на проекта Марк Рейман, за времето на пътешествие към Церера сондата е преодоляла над 4,9 млрд. км и общо е прекарала около 7,5 години в Космоса.

Американската сонда Dawn, изпратена от НАСА в края на септември 2007 година, стана първият космически апарат, който след изучаването на едно небесно тяло – Веста (един от най-големите астероиди), напусна неговата орбита след година и се отправи към друго тяло – Церера, най-близката до Земята планета джудже.

Dawn успешно е достигнал своята цел на 6 март т.г. в 15:36 часа българско време и е пристъпил към изучаването на повърхността и недрата на Церера, което ще продължи около 18 месеца.

Апаратът първи ще "види" планетата джудже от толкова близо. Изучаването на двете големи протопланети, смятат учените, ще им помогне да определят по какъв начин са се формирали планетите в ранните години на Слънчевата система.

Още новини от света на науката и Космоса можете да откриете тук.

Водещи

Най-четени