Без билет в автобуса вече е равносилно на ритник в корема 28.05 | 17:15

Гневни контрольори буквално изритаха дете от автобус 102

От Елена Кирилова

Кръговратът "гневни контрольори в градския транспорт - нередовни пътници - глоби - псувни” е безкраен. Всъщност никой не може да каже кой е виновен - тези, които не си плащат ли озлобяват контрольорите или злобните контрольори ни мотивират да не си плащаме.

Факт е обаче, че агресията от двете страни е налице.

Днес, 28 май, около 15:30 часа по линията на автобус 102, в посока "Овча Купел - Студентски град", се качиха четири жени, които се грижат за редовността на пътниците в градския транспорт. Попаднаха на две деца, на видима възраст 12-14 години, които бяха без билет. Въпреки нарежданията да слязат от превозното средство, момичетата упорито отказваха да се подчинят на четирите контрольорки.

В крайна сметка едното склони да слезе, другото обаче се вкопчи в седалката с твърдото намерение да не се подчини.

След пълна тирада от крясъци "дамите” решиха да прибегнат до по-сериозни мерки - да започнат собственоръчно да дърпат със сила детето. Правилникът в такива ситуации изисква алармиране на полицията, която да дойде и да помогне на контрольорите да свалят от превозното средство нередовните пътници, независимо дали са деца или не.

Вместо това, контрольорите си позволиха лична саморазправа, пренебрегвайки правилата, за които така самоотвержено се борят по принцип.

В един момент момичето, над което се бяха скупчили, започна да вика да не го дерат, при което и четирите жени заявиха, че нищо не са му направили. Последва брутално завличане до задната врата на автобуса. Детето се озова на второто стъпало, след което получи чистосърдечен ритник в корема, който го принуди да слезе на спирката.

Поведението на тийнейджъра не е за похвала, тъй като правилникът в случая не е спазен, но по-неразбираемото е как възрастни хора са готови да ритат дете, когато разрешението на ситуацията е на разстояние от едно телефонно обаждане.

Колкото и да се оплакват контрольорите от поведението на пътниците, невъзможно е да се повярва, че агресията е еднопосочна. И от двете страни има виновни, но тези спорове не се разрешават с подобна саморазправа. За тях има правилници и процедури. За съжаление, след преживяното днес, пострадалото момиче, едва ли някога ще си купи доброволно билет.

Следващия път, в който някой си купи билетче, поне ще е сигурен, че си купува защита от един яростен ритник.

* От Столична компания "Градски транспорт" засега отказват коментар по случая при позвъняванията от редакцията.

Водещи