Синтетично месо от епруветка: какво е известно досега за него 01.12 | 16:15

То се създава на базата на животински стволови клетки

От iNews

Здравословно ли е изкуственото месо, което вече се произвежда в някои лаборатории и навярно скоро ще се появи по магазините? Трябва ли за него да се убиват животни? Какви неизвестни крие този продукт от епруветка?

Изкуствено "пилешко" месо навярно скоро ще се появи в магазините в САЩ. Агенцията за храните и лекарствата вече даде зелена светлина на производителя, фирмата "Upside Foods". Агенцията отбеляза, че сигурността на продукта е вън от съмнение.

"Месо от епруветка"– около него в последно време се множат както въпросите, така и митовете. Уви, често се повтаря и неудовлетворителният отговор: "Все още нищо не е ясно".

Вегетарианско ли е лабораторното месо?

Лъжат се онези, които смятат, че в месото от епруветка няма животински компоненти. Защото това месо се създава на базата на животински стволови клетки. Мускулни стволови клетки се извличат от говеждия, свински или пилешки организъм, след което се отглеждат в богата хранителна среда, където се развиват съответни мускулни тъкани. Извличането на клетки от животните може да бъде болезнено, но не и смъртоносно.

Да не забравяме обаче проблема с телетата, чиято кръв се използва за хранителния разтвор, в който растат мускулните клетки. Професор Петра Клугер от Университета в Ройтлинген обяснява, че съответният серум се извлича от зародиши на теленца, а в резултат от това умират както самото теленце, така и кравата майка. Професорката е убедена, че в бъдеще за култивиране на изкуствено месо трябва да се намери заместител на този серум – както поради морални причини, така и заради цената му, която сега е твърде висока. "Вече има добри заместители без животински съставки," казва професорката. Но цената си остава твърде висока.

Здравословно ли е месото от епруветка?

Досега никъде по света не се наблюдава масова консумация на лабораторно месо, така че и на този въпрос все още не може да се отговори. Знаем обаче, че прекомерната консумация на червено месо може да доведе до заболявания, например до сърдечно-съдови смущения, а дори и до някои видове рак. Дали синтетичното месо крие същите опасност – това е поредният въпрос без отговор засега.

Водещи

Най-четени