Теменужка Петкова обвини служебния енергиен министър в лъжи 27.05 | 17:49

Първата лъжа, която чух, е за статута на БЕХ, заяви тя на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ

От iNews

Бившият енергиен министър в кабинета "Борисов 3" Теменужка Петкова обвини служебния енергиен министър Андрей Живков, че лъже. Това стана ясно от неин брифинг в централата на ГЕРБ.

Поводът за извънредни брифинг е, че по-рано служебният министър на енергетиката Андрей Живков посочи, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и  "Топлофикация" - София.  Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно.

Има решение на НС от 30 януари 2020 г. за ангажиментите за гарантиране на сигурността на работата на въглищните централи, коментира тя.

Тя призова колегата си - служебния енергиен министър Андрей Живков да обърне внимание на това и да се погрижи за енергийната сигурност.

"Първата лъжа, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази съмнение и опасение, че холдингът се е превърнал в такъв, който финансира своите дъщерни дружества. Всъщност не решавал проблеми, а създавал такива. Това, което бих препоръчала на колегата, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е оперативен, а финансов холдинг. Неговата основна дейност е да подпомага финансово своите дъщерните си дружества. БЕХ върши своята работа", подчерта Петкова.

По думите ѝ втората лъжа е за проекта "Балкански поток".

"Коелгата е изразил обосновано предположение, че проектът ще се изплати или ще се възстанови в рамките на десет години. Колегите трябва да седнат да прочетат каква е нормата е възвръщаемост и какви трябва да са приходите и разходите на "Булгартрансгаз", което е гарантирано в подписания договор, посочи тя. По думите ѝ такива проекти трябва да се правят, защото са в интерес на България, а и ще се ползва много години дори след договорите, тъй като животът на подобна критична инфраструктура е над 35 години, посочи бившият енергиен министър.

"Работата в слухове се превръща в запазена марка на това служебно правителство", разкритикува още Петкова. Тя призова служебният кабинет да се фокусира върху задачите си около подготовката и организацията на честни и прозрачни избори, а "не да правят стратегии за стабилизиране на сектори, които вече са стабилизирани".

Водещи