Обявиха война на расизма и тероризма в мрежата 01.06 | 11:56

Терористите масово използват социалните мрежи, за да вербуват нови кадри

От iNews.bg

Европейската комисия и няколко ИТ дружества обявиха война на расизма в мрежата. Днес Комисията заедно с Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft (ИТ дружествата) оповестяват кодекс на поведение, който включва серия от ангажименти за борба с разпространението в Европа на незаконната реч на омразата онлайн.

ИТ дружествата подпомагат Европейската комисия и държавите — членки на ЕС в усилията за справяне с предизвикателството да се гарантира, че онлайн платформите не предоставят възможности за масово разпространение в интернет на незаконни изказвания, пораждащи омраза.

Те споделят, наред с други платформи и дружества в областта на социалните медии, колективна отговорност при насърчаването и улесняването на свободата на словото в интернет. Въпреки това Комисията и ИТ дружествата са наясно, че разпространението онлайн на незаконни изказвания, пораждащи омраза, оказва отрицателно въздействие не само върху групите или отделните лица, които са визирани, но и върху онези, които прокламират свободата, толерантността и недискриминацията в нашите отворени общества, и има възпиращ ефект върху демократичния дискурс на онлайн платформите.

С цел да се предотврати разпространението на такива изказвания от съществено значение е да се гарантира, че съответните национални закони за транспониране на Рамковото решение на Съвета относно борбата с расизма и ксенофобията се прилагат изцяло от държавите членки, както в онлайн, така и в офлайн средата.

Въпреки че ефективното прилагане на разпоредбите за криминализиране на изказванията, пораждащи омраза, зависи от наличието на надеждна система за налагане на наказателноправни санкции срещу отделните разпространители на такива изказвания, това трябва да бъде допълнено от действия, с които да се гарантира, че незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза, се разглеждат незабавно от страна на онлайн посредниците и платформите на социалните медии след получаване на валидно уведомление в рамките на подходящ период от време. За да се счита за валидно в това отношение, съответното уведомление трябва да е достатъчно точно и достатъчно обосновано.

Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: "Неотдавнашните терористични атаки ни напомниха за неотложната необходимост от справяне с незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза. За съжаление социалните медии са един от инструментите, които терористичните групи използват за радикализация на млади хора, а расистите — за разпространяване на изказвания, пораждащи насилие и омраза. Това споразумение представлява важна стъпка напред, за да се гарантира, че интернет продължава да бъде място на свободно и демократично изразяване, където се спазват европейските ценности и законодателство. Приветствам ангажимента на ИТ дружествата от цял свят да разглеждат по-голямата част от валидните уведомления за премахване на незаконни изказвания, пораждащи омраза, за по-малко от 24 часа и, ако е необходимо, да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание."

Водещи

Най-четени