Заради опасения от шпионаж: Американски законодатели искат забрана на TikTok 11.11 | 09:30

Тази версия беше представена от американския сенатор Марко Рубио (републиканец, от Флорида) и члена на Камарата на представителите на САЩ Майк Галахър

От iNews.bg

Американските власти трябва да забранят използването на социалната мрежа TikTok в страната, защото тя позволява на Китайската комунистическа партия (ККП) да шпионира и влияе на американците. Тази версия беше представена от американския сенатор Марко Рубио (републиканец, от Флорида) и члена на Камарата на представителите на САЩ Майк Галахър (републиканец, от Уисконсин) в статия, публикувана в четвъртък във "Вашингтон пост”.

"Съединените щати са в нова студена война с ККП, която ключови военни съветници предупреждават, че може да стане гореща във всеки момент заради Тайван. Въпреки това милиони американци все повече разчитат на TikTok, китайска социална мрежа, която е повлияна от ККП, казват законодателите.

"TikTok, която вече е една от най-популярните медийни компании в Съединените щати, дава на ККП уникална възможност да шпионира милиард потребители по целия свят, включително почти две трети от американските тийнейджъри. Трябва да забраним това приложение за шпиониране, преди да е станало твърде късно", вместо да се насърчава използването му в Съединените щати, както прави президентът Байдън.

"TikTok е собственост на ByteDance, но нито една компания не е наистина частна в Китай", казаха републиканците. Те отбелязват, че китайският закон изисква фирмите да предоставят помощ на служителите от разузнаването, "което включва разкриване на данни". Според Рубио и Галахър TikTok може да "определя местоположението на потребителите на мобилни телефони и да събира данни за техните търсения в интернет, дори когато посещават несвързани страници".

Законодателите казват, че TikTok може да се използва за "събиране на чувствителни данни" за американски служители и "досиета за милиони американци с цел изнудване или шпионаж". Според тях социалната мрежа може да бъде "използвана за скрито въздействие върху американски граждани". 

Водещи

Най-четени