Янаки Стоилов призова парламента да приеме актуализацията на бюджета 20.08 | 12:30

От iNews

Призовавам парламента най-после да приеме поне един закон - този пакет за актуализация на държавния бюджет. Това заяви в сутрешния блок на БНТ ”Денят започва” служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

 

"Връчването на третия мандат е най-конфликтната и финална фаза на този процес по връчването на мандатите за съставяне на правителство при него е определен както срокът, в който трябва президентът да предостави мандата на избрана от него парламентарна група - 7-дневен и в същия срок да се върне мандата като успешно или неуспешно реализиран", обясни проф. Стоилов.

 


Относно проверките в затворите служебният министър на правосъдието каза, че е установено, че стандартът на българския затворник е "доста висок".

 

"Проблемът има две страни - и двете заслужават значително внимание - едната се отнася до обществените поръчки, за това до колко рационално се използват влаганите средства, тъй като там отиват голяма част от най-големите ресурси, които се отделят в рамките на бюджета на министерството на правосъдието", каза Янаки Стоилов.

 

Той коментира и казуса с намалената присъда на убиеца на 7-годишно момиче от Сотиря.

 

"Бабата и дядото на момичето изразиха тревога дали няма много бързо да бъде облекчена присъдата на момчето, за което това не е първата криминална проява. Аз им обясних, че преди да изтекат 20 години не може да бъде направено искане за смекчаване на тази присъда", каза Стоилов.

 


"Смятам, че един от недостатъците на нашата съдебна система е, че тя невинаги достатъчно добре и на достъпен език обяснява своите практики. Съдебната власт трябва да обяснява своите актове, така че хората да разберат какво означава това и защо е постановено едно решение", продължи той.

Водещи

Най-четени