Най-сетне! Съдът пусна Миню Стайков срещу гаранция от 200 000 лв. 30.06 | 18:00

Днес Апелативният специализиран наказателен съд измени досегашната мярка за неотклонение на бизнесмена

От iNews

Алкохолният бос и кандидат за депутат от партия "Бригада" Миню Стайков е пуснат срещу парична гаранция от 200 00 лв. Днес Апелативният специализиран наказателен съд измени досегашната мярка за неотклонение на бизнесмена домашен арест. Решението е окончателно.

Миню Стайков бе арестуван на 5 септември 2018 г. след акция в предприятията "Винпром Карнобат", "СИС Индустрис", "Топаз мел" и др. На следващия ден спецпрокуратурата обвини Стайков и още 7 души в участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Един от тях бе синът му Стайко Стайков, който бе обявен за издирване, а впоследствие - арестуван.

Според разследващите данъчните престъпления са извършени в периода 2009 г.–2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри. В тях включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци" като форма на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъци в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Името на алкохолния бос нашумя и след показанията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа пред парламентарната комисия в 45-ото Народно събрание, че гледал запис за сексуални издевателства на известен затворник. Илчовски спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев. Стайков отрече.

Междувременно Стайков ocъди Бългapия в Cтpacбypг зaради дългия си престой в ареста. Eвpoпейският съд по правата на човека обаче oтxвъpли иcĸaнeтo мy зa cпpaвeдливo oбeзщeтeниe.

Водещи

Най-четени