Астрономи откриха нещо изумително извън Слънчевата система 27.08 | 10:31

Откритието е направено на кафяво джудже, което се намира на разстояние 7,3 светлинни години от Земята

От Беатрис Николoва

Астрономи обявиха, че има голяма вероятност да са открили за пръв път водни облаци извън Слънчевата система, съобщи в. "Daily Mail". Откритието е направено на кафяво джудже, което се намира на разстояние 7,3 светлинни години от Земята. Масата му е 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер.

Ако се окаже вярно, наблюдението може да е важна стъпка към откриване на обитаеми планети като нашата в бъдеще. Новината бе оповестена от учени под ръководството на Жаклин Фахърти от института Карнеги във Вашингтон. Въпросният обект е най-студеното кафяво джудже, откривано някога - WISE J0855-0714. Температурите там са между минус 48 градуса и минус 13 градуса Целзий. За да направят откритието, учените комбинирали 151 снимки на обекта в близкия инфрачервен диапазон, като използвали 6,5-метровия телескоп "Магелан-Бааде" в Чили, пише БТА.

Снимките разкрили, че цветът на този газов гигант съвпада с моделите за кафяво джудже с облаци воден лед в атмосферата му. Макар водни пари да са били забелязани на екзопланети и преди, за пръв път водни облаци са открити извън Слънчевата система. Смята се, че половината от този обект е затъмнена от облаци, а това го прави подобен на Земята.

Единствените известни водни облаци в Слънчевата система са на Земята и Марс. Колкото до планетите гиганти като Юпитер и Сатурн, предполага се, че под облаците от заледен амоняк, които ги обгръщат, е възможно да има водни облаци.

 

Водещи