Всеки трети работещ у нас е за пенсия 13.10 | 10:38

Най-много бачкат в Исландия, а ние работим колкото гърци и румънци

От Ани Романова

Около 30% от работещите у нас са за пенсия, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), пише "Монитор".

По трудово или служебно правоотношение и на пълно работно време през миналата година са били ангажирани над 3,4 млн. българи, от които над 650 хиляди в обществения сектор и около 2,4 млн. - в частния сектор. В централната администрация са били наети около 100 хил. души, а в териториалната администрация - близо 42 хиляди, сочат още данните на статистиката. Тук не са включени наетите лица в МВР и МО. Актуална справка в НОИ пък сочи, че към октомври броят на отпуснатите пенсии у нас е бил 2 161 434.

Средната продължителност на трудовия живот в Евросъюза през 2017 г. е била 36 години, отчитат Евростат за вариантите на продължителност на професионалния живот в страните от Общността. Продължителността на трудовия живот варира от 32 години Италия - до 42 години в Швеция.

През 2018 г. мъжете у нас са се пенсионирали на възраст 64 години и 1 месец, а жените - на 61 г. и 2 м. От 1 януари догодина възрастта за пенсиониране се вдига съответно на 64 г. и 2 м. за мъжете и на 61 г. и 4 м. за жените. Средната продължителност през миналата година на трудовия живот на българите е била 33 години.

Според данни на експерти масова практика в света е да се работи 8 часа дневно и 40 часа седмично (както е и у нас), а близо две трети от времето да отива в почивка или лични грижи. Така средно годишно всеки работещ българин се труди по около 2000 часа, което за 33 години среден професионален път прави приблизително 66 000 часа прекарани на работното място.

Две държави, които не са членки на ЕС достигат пикови показатели по продължителност на професионалния живот - най-дълъг е той в Исландия - 47 години и най-кратък в Турция - 29 години.

Ситуацията при останалите съседни страни е следната - продължителността на трудовия живот в Румъния и Гърция е средно по 33 години в Сърбия и Македония - по 32 години.

Мъжете в ЕС се трудят с цели 5 години повече от жените: 38 години при мъжете и 33 години при жените, сочат още данните на евростатистиката. Тази специфика е била правило в повечето страни на ЕС с изключение на две държави - Латвия и Литва. В Латвия няма голяма разлика в продължителността на трудовия живот между мъжете и жените, а в Литва продължителността на трудовия живот е по-дълга за жените, отколкото за мъжете.

Водещи

Най-четени