Вицепрезидентът: Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите 08.03 | 15:12

Трябва да се отървем от внушението, че някой решава вместо нас, заяви Йотова

От iNews.bg

"Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите хора. Младите трябва да имат своето влияние и своите представители, да посочат компетентните хора, които достойно да представят България на европейско ниво и да защитават националните интереси." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия "Разбират ли младите езика на Брюксел?" с ученици, студенти и преподаватели, която се проведе във Великотърновския университет. Това беше първият от серия дебати "Европа те чува. Гласувай", организирани от Българското училище за политика "Димитър Паница" и подкрепени от Европейския парламент.

"Трябва да се отървем от внушението, че някой ще решава вместо нас. 60% от българите са убедени в европерспективата за България. Тези хора трябва да направим активни участници в промяната на Европа. Да почувстват, че имат сили за това, че от тях зависи", заяви Илияна Йотова.  Вицепрезидентът посочи, че сега е времето да се чуе гласът на българските избиратели за двойните стандарти. "Сега е времето за дискусия за сигурността на континента. Сега трябва да се говори за връщането на социална Европа. Сега трябва да кажем какви хора да управляват европейските институции – с визия и идея докъде и как да се развива съюзът", изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента бюрокрацията се е превърнала в синоним на Брюксел. Илияна Йотова посочи основните причини за пропастта в комуникацията между европейските институции и европейските граждани. Сред тях са тромавите процедури в европейското законодателство, ограниченото или закъсняло влияние на държавите членки, липсата на качествено взаимодействие между европейските и национални институции. "Дефицитът на лидерство, опитът да се прикрие компетентност с употребата на абстрактни понятия, банални думи и помпозни изречения са основни проблеми", отбеляза вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова това предизвиква незаинтересованост у европейците от това, което се случва в Брюксел.

"Националните лидери трябва да употребяват не езика на Брюксел, а езика за Брюксел. Дебат за Европа трябва да се води, при това на най-високо държавно ниво. Дебат, който да насърчи младите хора да мислят за Европа, да гласуват за Европа", убедена е вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че е изключително важно какъв ще бъде езикът в кампанията за евроизборите. "Няма да са рядкост сценариите, при които в стремежа си да се преборят за място в Европарламента, политическите партии ще ползват кресчендото на популизма, национализма, отричането и омразата", каза вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви, че съществува риск проевропейските, големите традиционни партии след изборите да загубят своето влияние в европейските институции. "Не само езикът е в основата на загубата на доверие. Партиите не можаха да намерят политически отговор на кризата, която вече 10 години предопределя развитието на Стария континент. Разликата между лявото, традиционно консервативното дясно, а даже и центъра бяха достатъчни размити. Когато политиците не намериха достатъчно, за да обяснят своите политики и непопулярни решения, си послужиха с т.нар. "дървен език", който ги направи далечни, неразбираеми и съмнителни за хората", изтъкна вицепрезидентът. Този вакуум бе зает от популистки, крайнолеви и крайнодесни настроения.

Основна тема на последвалата оживена дискусия бе излизането на Великобритания от ЕС и последствията от "Брекзит" за двете страни на Ламанша.

Водещи

Най-четени