Фармацевтичният съюз сезира Брюксел за случая с Асена Стоименова 17.04 | 17:19

Искат от ЕК да вземе незабавни мерки защита на ценностите на демокрацията и правовата държава у нас

От iNews.bg

На 16 април 2020 г. Българският фармацевтичен съюз (БФС) сезира председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, комисаря по ценности и прозрачност и заместник-председател на ЕК Вера Йоурова и Стела Кириакиду комисар по здравеопазване и безопасност на храните, относно повдигнатото обвинение на председателя на УС на БФС от прокуратурата на Република България проф. Асена Стоименова по повод две нейни медийни изяви.

БФС посочва, че, според постоянната практика на съда на ЕС, свободата на изразяване на мнение и на информираност не следва да бъдат ограничавани от държавите, освен при спазването на строги критерии, които не са приложими в случая. БФС подчертава, че ограничаването на основните права на човека не може да бъде оправдано под предлога за провеждане на борба с вирусното заболяване COVID -19. Репутацията на магистър - фармацевтите е поставена под въпрос пред обществото предвид подвеждането под наказателна отговорност за формулирана публично експертна позиция, която съвпада с позицията на ЕК. Поставя се въпросът по каква причина за едни и същи по съдържание изказвания от страна на еврокомисар и на председател на съсловната организация на регулирана професия, поведението в единия случай е укоримо, а – в другия не.

БФС призовава Европейската комисия да вземе незабавни мерки за защита на ценностите на демокрацията и правовата държава и да извърши проучване за евентуално нарушение от страна на българската държава на върховенството на закона по смисъла на чл.7, §1 от Договора за Европейския съюз.

Водещи