Споразумението: парче по парче, пъзелът се разплита (ОБЗОР) 08.12 | 20:00

Очакванията са то да бъде подписано в петък

От iNews

Бъдещото коалиционно правителство между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" ще има петима вицепремиери, по споразумението между формациите се правят корекции до последно, като очакването е до края на седмицата то да бъде подписано, а още преди това - публично достъпно.

Това се разбра от коментари на лидерите на отделните формации в кулоарите на Народното събрание. След края на заседанието отделните формации коментираха помежду си и правеха още корекции по коалиционното споразумение - но не по общите политики, а по юридически детайли, които преговарящите не посочиха конкретно пред медиите. Договорено е, както настояваше "Демократична България", всяка партия да има съветници в министерствата, които не ръководи.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха, че вече са определили хората за министерствата, за които ще отговарят, макар и да не съобщават публично имената. Сигурно име в бъдещото правителство е това на Калина Константинова от формацията на Петков и Василев. Тя ще е вицепремиер и ще отговаря за ефективното управление, което обясни като дигитална трансформация на държавната администрация. Другият вицепремиер на "Продължаваме промяната" ще е Асен Василев, за когото пред германското издание "Шпигел" Петков заяви, че ще бъде с права на супер министър.

По-ранен вариант на коалиционното споразумение предвиждаше вицепремиерите да са четирима, като се коментираше, че "Има такъв народ" няма да има свой представител. В сряда (8 декември) Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов определи като справедливо всеки коалиционен партньор да има вицепремиер. Ако в окончателния вариант на споразумението вицепремиерите останат петима, то "Продължаваме промяната" ще има двама.

Очакванията на най-голямата партия в парламента са коалиционното споразумение да бъде подписано в петък, като засега Асен Василев твърди, че не е обсъждано дали това да бъде на първа обща среща между лидерите на преговарящите формации, или всяка ще подпише поотделно с "Продължаваме промяната".

Окончателното споразумение: кога и как

Трети ден сочените за коалиционни партньори преглеждат изпратения от "Продължаваме промяната" в нощта между неделя и понеделник проект на споразумение, като последният му вариант е бил изпратен в сряда сутринта (8 декември).

По обед лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в кулоарите на Народното събрание, че експертите групи на партията тепърва ще се запознаят с промените, след което отново се очаква да бъдат обсъдени с Кирил Петков и Асен Василев. Следователно най-рано в четвъртък може да бъде свикан Националния съвет на социалистическата партия, който да одобри Нинова да подпише споразумението.

Христо Иванов от "Демократична България" също обяви, че в сряда ще бъдат разгледани най-актуалните промени по коалиционния документ, като в същия ден следва да се произнесат колективните органи на трите партии в обединението ("Да, България", БСП и "Зелено движение").

Очакванията на "Продължаваме промяната" пък са до края на седмицата коалиционното споразумение да бъде подписано, като още преди лидерите да се разпишат, финално уточненият вариант на документа за управлението на България ще бъде публичен, заяви пред журналисти в парламента Асен Василев.

"В момента, в който имаме финалния текст и той тръгне за одобрение от политическите партии, ще направим споразумението публично", заяви Асен Василев

Василев заяви, че все още не е обсъждано дали "Продължаваме промяната" ще поканят лидерите на останалите три коалиционни формации на обща среща за подписване на споразумението. Досега първата по резултат политическа сила е водила поотделно разговори с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Корекции до последно

След като във вторник Атанас Атанасов от ДСБ (една от трите формации в обединението "Демократична България") обяви, че ще постави пред "Продължаваме промяната" въпроса за смяна на шефове на специални служби, без да бъде конкретен, в сряда лидерът в оставка на "Демократична България" Христо Иванов каза, че темата "не е част от условия, които се поставят, за да може да се стигне до наша подкрепа".

"Ние имаме уточнявания в текстовете: две думи или два израза трябва да бъдат заменени по един начин, за да звучат по-точно, по-коректно, това е горе-долу", заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ". "Говорим буквално за едно-две изречения, така че се надяваме окончателният текст днес да е довършен. Юристите обичат да изпишат всичко по много по-конкретен начин, отколкото обичайно", заключи Асен Василев.

Той съобщи и че сочените за коалиционни партньори са се договорили всяка партия да има съветници в министерствата, които не ръководи. За това настояваше "Демократична България", като изрази опасения от "партийна феодализация в министерствата", тъй като в документа за управление досега е било записано, че всеки министър определя сам екипа си.

Пъзелът на управлението: парче по парче

Като цяло преговарящите формации продължават да избягат въпросите за структурата и състава на бъдещото правителство с обяснението, че разпределението кой кои министерства получава е заложено в споразумението, а имената щели да се обсъждат след подписването на документа.

БСП и "Има такъв народ" не дават информация за техните решения за министри. Асен Василев обяви, че всяка формация в коалицията ще има свой вицепремиер, като "Продължаваме промяната" ще има двама. Единият от тях е Калина Константинова, която бе зам.-министър докато Петков бе начело на Министерството на икономиката. Тя потвърди, че ресорът ѝ ще се нарича "ефективно управление", което означавало модернизация на държавната администрация.

Христо Иванов потвърди, че "Демократична България" ще получи три министерства. Според проекта на споразумението, който "Дневник" видя, те са: на правосъдието, на електронното управление и на околната среда и водите. След последно обсъждане в "Зелено движение" в сряда вечер е решено, че предложението за екоминистър ще бъде Борислав Сандов, научи "Дневник". Другите коментирани имена за министри на обединението са Надежда Йорданова (правосъдие) и Божидар Божанов (електронно управление).

Вече известните заявки за постове са на Кирил Петков за министър-председател и на Асен Василев за министър на финансите.

Източник: Дневник

 

 

Водещи

Най-четени