Техническият надзор тръгва на проверки за коледни стоки 14.11 | 19:53

Кампанията „Безопасна Коледа 2020“ започва в понеделник, ще обхване и онлайн магазините

От iNews.bg

От 17 ноември Главната дирекция "Надзор на пазара" (ГД НП) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва поредната национална кампания "Безопасна Коледа" за проверки на предлаганите на пазара по Коледа  детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. Кампанията се провежда вече девета поредна година и ще продължи до 22 декември 2020г.

При проверката на играчки и светлинни гирлянди инспекторите ще следят за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия, които могат да се установят по време на инспекциите. За светлинните гирлянди ще се акцентира дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба. Докато при детските играчки фокусът ще е насочен към възможност за отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3 годишна възраст.

В рамките на миналогодишната кампания "Безопаасна Коледа 2019" са били проверени общо 382 броя играчки, 379 различни видове и модели светлинни гирлянди, 105 вида пиротехнически изделия от категория F1, F2, F3, F4 и сценични пиротехнически изделия от категории Т1 и Т2.

При 116 от играчките са установени  несъответствия, като без маркировка за съответствие са били 24 броя; 57 броя са били с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите; 91 броя играчки са били без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

Несъответствия са установени и при 169 вида и модели светлинни гирлянди. Най-често констатираното несъответствие е липса на данни за производител/вносител, което е  при 127 вида гирлянди. 58 вида гирлянди са били с видими несъответствия и 51 вида продукти с били без инструкция за употреба. Не са открити продукти без нанесена задължителна маркировка за съответствие (CE).

При пиротехническите изделия са били открити несъответствия при 21 бр. от проверените 105 продукта. 19 от тях са били без маркировка за съответствие, при 14 продукта е установена липса на инструкция за употреба на български език, а при 15 бр. пиротехнически изделия са липсвали данни за производител/вносител.

Анализът на резултатите от проведената кампания в предходната 2019 година показа, че на пазара в предпразничния период се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас, които са и с неясен произход. Този анализ е основание за провеждане на предстоящата кампания "Безопасна Коледа 2020". Нейната основна цел е да се гарантира безопасността на потребителите и да се съхрани доброто настроение в празничните дни.

Едновременно с "Безопасна Коледа 2020", ДАМТН ще участва и в глобална информативна кампания на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за безопасността на играчките продавани онлайн, която ще стартира на 20 ноември 2020г. Нейната цел e:

  • да подпомогне потребителите при вземането на информирано решение при закупуване на детски играчки онлайн;

  • да информира потребителите как да реагират, ако са закупили опасна играчка;

  • да подобри разбирането на бизнеса за значението на продажбата на безопасни играчки онлайн и за необходимостта от незабавно премахване на опасните играчки от продажбата.

За целите на настоящата кампания терминът "бизнес" включва всеки икономически оператор, участващ във веригата на доставка. Включително производители, дистрибутори, търговци на едро, търговци на дребно и онлайн платформи.

Водещи

Най-четени