Мигрантското цунами хваща и тази власт по бели гащи 22.08 | 10:00

От половин година бежанският натиск у нас се увеличава, виждаше се какво става и в Афганистан, но управляващите подцениха ситуацията

От iNews

Сигурно мнозина са позабравили как през ноември 2016 г. бунтове обхванаха мигрантския център в Харманли. Стотици млади мъже тогава започнаха да чупят, да палят, да хвърлят камъни по полицаите. Намясто отидоха и сили на жандармерията, включително с тежка техника и водни оръдия. Имаше данни, че е използвана и армията. Необходими бяха няколко часа и много усилия, за да бъде овладяна ситуацията. Оказа се, че над 500 афганистанци са протестирали срещу третирането им

в лагера, срещу твърденията на местните, че сред тях има плъзнала зараза, срещу отношенията с мигрантите от други националности. При безредиците бяха ранени няколко полицаи, а според правозащитници са пострадали и мигранти. Стигна се до обвиняването на 21 афганистанци, имаше наказателно дело и дори присъди. Докато течеше това, се стигна до абсурдната ситуация, в която 9  обвиняеми и подсъдими се оказаха изчезнали от България и правосъдието - вероятно заминали към Западна Европа. 

Този случай стана симптоматичен както за картината около мигрантските вълни, за възможните им размери, за българските странности около справянето с тях, така и за това какво се получава, когато всичко това се подценява от властите. От дистанцията на времето ясно се вижда, че например проблемът с афганистанските мигранти изобщо не е от днес, че за последните години и без проблемите с талибаните хиляди и дори десетки хиляди от тях са минали незаконно през България.

По стар обичай 

властите в България никога не се учат от своите и чуждите грешки,

нямат памет за вече случилото се, винаги се смятат за имунизирани срещу истински кризи и проблеми. И ако все пак някога  заговорят за такива, със сигурност го правят най-вече за да драматизират със задни мисли и цели. Сегашната власт не направи изключение.

От месеци беше очевиден нарастващият мигрантски натиск, както и че този път той изобщо не изчака летните месеци, а започна много по-рано. Само за първите 6 месеца на годината бяха регистрирани над 17 000 незаконни влизания в страната, главно от Сирия, Ирак, Иран и особено от Афганистан. И докато мигрантите се увеличаваха с всеки изминал час и бяха засичани навсякъде - на магистрала "Тракия", в софийски села, в центъра на София, започнаха и въпросите какво всъщност правят МВР, Гранична полиция, армията, ДАНС, правителството, службите. Какви са тази граница, тази ограда, тези уж усилени части, 

позволяващи толкова много хора да се озоват във вътрешността на страната

През цялото време властта говореше, сякаш нищо не се случва, че тепърва можели да дойдат някакви проблеми, че се наблюдавали процесите. При изслушване в парламента служебният вътрешен министър Бойко Рашков обясняваше, че  "МВР е компетентният държавен орган, който осъществява контрол на държавната граница и към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително". Той разказваше как такъв натиск имало в Литва, в Гърция... Но всичко беше отпратено в далечното и неясно бъдеще. А кризата вече се беше настанила трайно в България.

Изведнъж се оказа, че всички бежански центрове не само са пълни, но са и препълнени, стана обичайна гледка групи мигранти - предимно млади мъже, да стоят в гори, да се придвижват по магистрали, да се разхождат из София. И чак тогава властта се усети. Рашков заговори за спешно разкриване на нови бежански центрове, включително и на места, на които нито една власт досега не е успяла да направи това заради протести на местните хора. 

След това

президентът Радев също се притесни и отиде лично на Капитан Андреево и в Елхово,

за да види какви са ситуацията и подготовката на границата. Той облетя няколко района, за да съобщи, че оградата по границата е компрометирана, но поне съставът бил подготвен. От друга страна, нямало пари да се окастрят храстите по границата.

Няколко дни по-рано Радев звънна на турския президент Ердоган, за да го моли да продължи да не допуска мигранти към България. "България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления  миграционен натиск на границата си с Иран", заявил българският държавен глава и добавил, че "България също отчита усложняване на миграционната обстановка". Радев посочил, че "страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция". Декодирани, тези послания означаваха само едно - моля ви, не пускайте мигрантите, знаем, че зависим от вас и че сме в ръцете ви.

Президентът свика и Консултативен съвет за национална сигурност, за да обясни, че 

трябва да има актуализация на бюджета и заради мигрантската криза

За да може да има пари за плащане на повече полицаи, които да бъдат разположени по границата. На този фон се появи и лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов, който в най-добрите традиции на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов раздаде указания как армията и полицията трябва да бъдат разположени по границата. "Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната трябва да работят в абсолютна координация, за да разположат полицаи и военни на границата и с всички сили самоотвержено да защитят територията и гражданите на България", написа той в пост във Фейсбук. 

Всъщност

цялото сегашно управление пое по пътя на Борисов,

който обясняваше как благодарение на него и добрите му отношения с Ердоган България била спасена от голяма мигрантска вълна. Той изобщо не споменаваше как при неговото управление се построи едновременно т.нар Балкански поток, който обслужва основно Русия и Турция, както и че хващаше и връщаше на Ердоган бягащите от неговия режим хора. И че само това, а не някакви особености на Борисов караха турският президент да е мил и добър. Ердоган на няколко пъти даваше да се разбере, че той управлява мигрантските потоци и че той може преспокойно да ги ползва като средство за натиск. Гърция разбра това по доста груб начин.

А ако са верни

прогнозите на посланика на Афганистан в България 

Мохаммад Сайфи за размера на идващия мигрантски поток, възможностите за горното ще са още по-големи. В поредица интервюта дипломатът обяви, че само за последните 10 дни са тръгнали 5 милиона млади хора, както и че основният им маршрут е през Пакистан, Иран, Турция, България и през Гърция към Европа. И че се чакат още много милиони.

Смята ли някой, че България е подготвена да посрещне всичко това? Засега виждаме само взривоопасна смес от властово ахкане и охкане, популизъм, липса на тактическа, стратегическа и дипломатическа подготовка и видимо безполезни политически дебати. И това може много бързо да направи от кризата катастрофа.

Александър Александров, "Сега"

Водещи