Хардлайнерът Иво Мирчев: Борисов е патологичен лъжец, ще направя всичко, за да не се върне пак на власт 21.05 | 12:20

Моделът "Борисов" от последните 12 г. е проникнал навсякъде - медии, администрация, бизнес, обществени отношения. Това, което ние правим е да заставаме пред хората с лицата си и да искаме подкрепата им, казва в интервю, засягащо различни теми, дясната ръка на Христо Иванов

От iNews.bg

Стефан МАРКОВ

Иво Мирчев е от рядката порода политици у нас – такива, които първо са успели да изградят успешен бизнес, а не обратното. Той бе човекът, който заедно със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и Димитър Найденов "дебаркираха" на брега край Росенец и дадоха старт на последвалите събития, за които всички знаем.

Мирчев, сочен за дясната ръка на Христо Иванов, бе депутат от ДБ в 45-ия Парламент, където бе сред най-дейните народни представители. Той е непоколебим в каузите, които защитава и не случайно е сред най-следваните политици в социалните мрежи. Във Фейсбук, например, има почти 30 000 последователи. Всеки негов пост събира хиляди харесвания и коментари.

Иво Мирчев е перманентно атакуван яростно от политическите си опоненти, но прави впечатление, че винаги съумява да отговори спокойно, ясно и аргументирано. Novinite.bg го потърси, защото той успя да предизвика цунами от реакции след негов пост, засягащ МВР службите, а впоследствие служебният вътрешен министър взе мерки. Засегнахме и доста други важни теми.


@Иво Мирчев, личен архив

- Г-н Мирчев, заедно с Христо Иванов, се впускате и бъркате в раните, които управлението на Борисов и "паралелната" държава са отворили. От енергетика, през инфраструктурни проекти, до администрация и обикновени сайтове – навсякъде ли излизат корупционни схеми?

- Навсякъде. Дори не успяваме да обработим цялата информация, която постъпва при нас. Корупционните практики на модела "Борисов - Доган" са се пропили в цялата администрация, на всички нива. Където и да пипнем излизат корупционни поръчки, сделки, проекти.

- Написахте, че шефовете на МВР службите у нас като по команда са излезли в отпуск до септември, малко след това последваха действия на служебния министър Рашков. Сравнихте шефовете на службите с мишки, приписахте им заешки сърца и обявихте, че националната ни сигурност е застрашена заради безотговорните им действия…

- Не е нормално по-малко от два месеца преди изборите шефовете на специалните служби да излязат в неплатен отпуск. Страната е в криза, предстоят избори, а тяхното място е да бъдат на работното си място и да подпомогнат възможността тези процеси да протект нормално. Вместо това те са излезли в отпуск до септември. Личното ми мнение е, че те незабавно трябва да подадат оставка, нищо че някои от тях пробваха да замажат положението.

- Не се ли страхувате да сочите далаверите и да назовавате имената, които са отговорни?

- Не. Това е работата на политиците. Ние представляваме хора. Хора, които имат определени очаквания за това как трябва да изглежда обществото ни и какви проблеми трябва да се решат. Това и правим - вършим си работата като политици.


@Иво Мирчев, личен архив

- Какво ви накара да се впуснете в политиката, след като имате успешен бизнес?

- Повече от 10 години бях граждански активист и участвах в различни каузи - от ограничаване на тютюнопушенето, до въвеждане на електронното гласуване. Никога не съм бил част от партия и не съм се занимавал с партийна работа. Основната причина да вляза в политиката бе начинът, по който политиците през 2016 г. опитаха да попречат за въвеждане на електронно гласуване. Тогава те буквално се подиграха с усилията на десетки експерти да подготвят закона. Разбрах, че само с граждански усилия не става, неефективно е - инвестира се много време и усилия, но резултатът е много слаб. Ако искаш наистина да промениш нещо в България - влизаш в политиката. Да, въобще не е комфортно, има много недостатъци, но наистина можеш да променяш. Това бе причината да го направя.

- В комисията по ревизия на досегашните управници влязохте в спор с една депутатка от ГЕРБ. Това ви провокира да разкриете, че скоро ще осветлите незаконни врътки, които ще предизвикат огромни трусове. За какво иде реч Обърнахте се към нея със: "Само потрайте малко…?

- Работим едновременно по много случаи. В конкретния става дума за фирми подизпълнители на Автомагистрали ЕАД, които участват в престъпната схема, хора, които са готови да говорят и да разкажат как се случва всичко.

- Борисов се обърна към вас и Христо Иванов с думи като "дебелаци", а часове по-късно се отрече от думите си и обясни, че имал предвид негови съпартийци. Как си обяснявате подобни лупинги?

- Точният термин бе "угоени дебелаци". От Борисов очаквам всичко. Това е един патологичен лъжец, човек, който се страхува дори да се появи в парламента. Срам ме е дори да го коментирам. Това, в което вярвам е, че Борисов никога няма да се върне отново на власт и ще направя всичко, за да постигнем това.


@Иво Мирчев, личен архив

- Само Доган и Пеевски и техните обръчи от фирми ли, според вас, стоят зад паралелната държава, или има и други кукловоди?

- И Борисов, разбира се. По-надолу са разни "бизнесмени", мутри от 90-те години и политици от ГЕРБ. Престъпният фундамент, който опитва да е в ролята на задкулисия от 90-те години съществува и днес, но не е толкова силен. Ролите се сменят. Нашата цел е това да бъде премахнато като модел.

- Борбата ви за справедливост може ли да бъде доведена докрай, без да се проведе дълбока правосъдна реформа? Приоритет ли ви е и на кое място, ако да, свалянето на Иван Гешев?

- Не просто свалянето на Гешев, а инициирането на такива промени, които да не позволят раждането на нов Гешев, Пеевски или пък днешния охранител на Бойко Борисов след 10 г. да се окаже премиер на страната - по примера на Тодор Живков и неговия бодигард. Искаме да се закрият специализираният съд и прокуратура, тъй като се използват като бухалки на властта срещу неудобни политически и бизнес противници.

- Описахте наскоро България като държавата на картелите и на управленската некадърност. Колко депутати са нужни на ДБ, за да успее да се справи с тези страшни проблеми? Не е ли заблуда към избирателя обещание за промяна, ако няма как да се случи чисто математически през НС?

- Ние искаме мандат за управление. Ако не успеем да го постигнем ще направим всичко по възможностите си, за да изпълним програмата и това, което сме обещали на тези, които ни вярват. В 45-тото НС бяхме 27 депутати. Да, това е недостатъчно, но се надяваме в следващия парламент да получим по-висока подкрепа, за да бъдем незаобиколим фактор и да реализираме програмата си в максимална степен. Това е работата на политиците.


@Иво Мирчев, личен архив

- В каква коалиция би влязла Демократична България след предстоящия предсрочен вот? Бъдете искрен…

- По-лесно ми е да кажа в каква не би влязла. Не бихме участвали в управление с мандат на ГЕРБ, БСП или ДПС. Това е сигурно. Всичко останало зависи от резултатите на изборите. Ние имаме подготвен управленски екип, имаме експерти и сме доказали това. Ако не получим достатъчно доверие от хората, за да управляваме страната сме готови да бъдем конструктивна опозиция.

- Социологическите агенции у нас са сред основните причини доста хора да не ходят до урните или пък да променят мнението си. Как можете да се справите с тези неща преди 11 юли?

Моделът "Борисов" от последните 12 г. е проникнал навсякъде - медии, администрация, бизнес, обществени отношения. Това, което ние правим е да заставаме пред хората с лицата си и да искаме подкрепата им. 


@Иво Мирчев, личен архив

- Как успявате да релаксирате и да събирате енергия? Какво е вашето хоби?

- Играя баскетбол, обичам компютрите и от дете се занимавам с това, но децата са най-доброто "лекарство" след напрегнатите моменти. Всичко, което правим е заради тях и бъдещето им. Затова е важно да сме обединени в усилията си да променим страната.

- Кое е любимото ви местенце в България?

- Родната ми къща в Добрич. Там останаха най-прекрасните моменти, детството. Специално място и особено усещане винаги, когато се връщам там.

Най-четени