Апелативният съд гледа делото срещу Христо Бисеров за данъчни измами 28.04 | 09:03

Миналата година зам.-шефът на парламента от ДПС бе оправдан от СГС по всички обвинения

От iNews.bg

Бившият депутат и зам.-председател на ДПС Христо Бисеров застава пред Софийския апелативен съд за данъчни престъпления. В края на миналата година Софийският градски съд оправда бившия зам.-председател на 42-рото Народното събрание по всички обвинения. От прокуратурата обявиха, че ще обжалват решението.

 

Христо Бисеров беше предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата.

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), СГС запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и заварения му син Ивайло Главинков.

Запорираното имущество на Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. Запорираното имущество на  Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

През май 2015 г. Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. Два месеца по-късно Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него.

59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 г. отново влезе в НС като представител на ДПС. За последно беше и зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г.

 

 

Най-четени