Пенсионерите ще взимат поне 430 лв., заплатите на държавните служители нагоре с 5% 02.12 | 11:00

„Искаме да се погрижим доходите на българите да не спадат, така че да не страдат от движението на икономиката и качването на цените“, заяви финансовият министър Валери Белчев

От iNews.bg

Доходите на пенсионерите няма да бъдат намалени. За да избегнем риска, когато свалим COVID мерките изведнъж парите на пенсионерите отново да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лева, а остатъкът до настоящата добавка от 120 лева да бъде въведена нова. Това каза финансовият министър Валери Белчев в поредното издание на рубриката "Властта говори! Открито", която Министерският съвет стартира във Фейсбук. Той отговаря на въпроси на граждани в социалната мрежа.

Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него, поясни ковчежникът. 

Вчера след редовното заседание на Министерския съвет Белчев обяви, че кабинетът предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки, съобщава БНТ.

"Искаме да се погрижим доходите на българите да не спадат, така че да не страдат от движението на икономиката и качването на цените", заяви финансовият министър. 

"Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък. Не мога да потвърдя, но е твърде вероятно", добави той.

Белчев акцентира още, че в проекта на Бюджет 2022 не се предвижда увеличение на данъците.

"Това, че няма редовно правителство не означава, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в държавата и да спазваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да прецени каква част от него ще възприеме и как ще го актуализира", обясни министърът.

"Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и COVID добавка от 120 лв., което прави доход от 420 лв. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства.  Нашето предложение е тя да стане 60 лв., така че сумата да стане 430 лв. След като пандемията приключи, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лв.", добави той.

Предвиждаме повишение на заплатите на всички служители в държавния сектор с 5%, съобщи Белчев. 

С COVID добавка от 120 лв. хората с най-ниска пенсия вземат по 420 лева, но предвиждаме да стане 430, каза финансовият министър Валери Белчев.

След като Теодора Чомакова го пита как мислите, че дете се отглежда с 40 лева, като само таксата за детска градина не може да е покрие с тази сума, той отговори, че раждането не е бизнес. 

"Какво да направим ние, за да увеличим тези средства? Да раждаш деца не е бизнес. Ние даваме някаква помощ в рамките на разумното. Правим огромна крачка напред с предложението, което правим. Не можем да извадим 1 милион и да дадем на всяко дете, което се е родило в България. Увеличаваме все пак надбавките с 20%. Това не е никак малко", заяви министърът.

Водещи

Най-четени