Парламентът създаде комисия за контрол на парите за коронавируса 14.05 | 10:52

Тя ще бъде оглавена от Йордан Цонев от ДПС

От iNews.bg

Депутатите избраха заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев за председател на временната COVID-комисия, предаде БГНЕС.

След прегласуване Цонев получи 109 гласа "за”, с което и одобрението на депутатите да ръководи работата на временната анкетна комисия.

Тя ще заседава за времето на извънредните мерки, които са в сила за страната ни заради разпространението на коронавируса. В състава ѝ ще влизат 10 депутати, разпределени на паритетен принцип – по двама от всяка една парламентарна група.

Основната им задача ще бъде да следят за това как държавата харчи публични ресурси, за да ограничи разпространението на COVID-19 у нас, както и да елиминира негативните икономически последици от болестта.

Идеята за създаването на комисията дойде от БСП, а лидерът на партията го аргументира с необходимостта от контрол и прозрачност при харченето на бюджетни средства. Левицата настояваше представител на опозицията да застане начало и предложи това да бъде депутатът проф. Румен Гечев, но номинацията му не получи одобрение на мнозинство.

От своя страна ГЕРБ се съгласиха да създаването ѝ, както и тя да бъде ръководена от опозиционен депутат, но не и от БСП.

"Не за друго, не защото нямаме уважение към колегата, който ще предложите за председател, а защото смятаме, че всъщност друга е целта за създаването на тази комисия”, аргументира позицията на управляващите Александър Ненков.

В края на работата си комисията ще има за задача да изготви подробен доклад за всички извършени разходи от държавата, както и анализ на тяхната ефективност. Освен за бюджетните средства, депутатите в състава ѝ ще следят и за изразходваните пари по фондове или други финансови инструменти на Европейския съюз. 

Водещи

Най-четени