Очакванията: Или правителство „анти мафия”, или нови избори 24.07 | 14:00

Това сочат резултатите от проучване

От iNews

Да започне борба с корупцията, увеличаване на доходите, пенсиите и социалните плащания, повече икономически мерки за излизане от кризата и реформа на прокуратурата и антикорупционната комисия са най-важните задачи за следващото управление на България. Веднага след тях следва реформата на здравеопазването.

Това показват данните от проучване на Talk Online Panels, представително за онлайн населението на България с извадка 1003 респондента и метод на регистрация – онлайн анкета. Изследването е по поръчка на "Дневник" и е проведено в периода 20 – 23 юли.

Проблемите за решаване са стари, а и са взаимно свързани, защото именно корупционните схеми и превзетите институции влияят върху бизнес средата, конкуренцията и икономическото развитие, което да доведе до увеличение на личните доходи и да осигури ресурс за финансови стимули и социални плащания там където е необходимо. Но резултатите от отговорите и на други въпроси в изследването показват, че борбата с корупцията достига критична точка в очакванията на обществото и е ключова тема, по която се определя и отношението към политическите сили и очакване за управлението и задачите му.

Или правителство "Анти-мафия", или избори

39 % смятат, че ако не може да бъде излъчено правителство, което ще реши проблемите с корупцията и мафията, е по-добре да има нови избори. 18 % биха приели компромиси по тази тема, за да се състави кабинет, а 26% смятат, че трябва да има правителство независимо от компромисите. Нови предсрочни избори предпочитат 9 %, толкова са и тези, които не могат да преценят кой е по-добрият вариант в настоящата ситуация.

Очакванията за формулата на управление са свързани в най-голяма степен с "експертно правителство на националното съгласие, подкрепено от всички партии в парламента" (26 %), следвано от правителство на малцинството на "Има такъв народ", подкрепено от партии или депутати, които искат (18 %) и служебното правителство да бъде предложено като редовно от трите партии около протеста (също 18%). Правителство на малцинството на тези три партии (те имат общо 112 гласа), което да получи подкрепа от БСП събира 12 % подкрепа.

Според анкетираните (давали са повече от един отговор на този въпрос) политическите формации, които задължително трябва да бъдат изключени от следващото мнозинство с еднакъв резултат са ГЕРБ и ДПС по 56 %, следвани от БСП – 26%. А тези, които задължително трябва да участват в следващото управление са "Има такъв народ" с 54 % и "Демократична България" с 52 %, следвани от "Изправи се.БГ! Ние идваме" с 35% (бел.ред. – в проучването, започнало ден преди първия работен ден на парламента те са със старото си наименование – "Изправи се! Мутри вън!").

Категорична оценка за главния прокурор – прекратяване на мандата

Проучването вървеше в седмицата, в която Висшият съдебен съвет (ВСС) спаси главния прокурор, чието отстраняване беше поискано от правосъдния министър Янаки Стоилов по сигнал на вътрешния Бойко Рашков, като не обсъди въпроса по същество, а само процедурата може ли въобще министърът да прави такова искане. Темата с оставката на Иван Гешев е актуална от година след протестите от миналото лято и обществената подкрепа за смяняната му сроред различни проучвания расте.

В изследването на Talk Online Panels 68 % от запитаните подкрепят реформа на прокуратурата и предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор срещу 14 %, които искат Иван Гешев и системата да не бъдат сменяни. За реформа на антикорупционната комисия (КПОКОНПИ) и освобождаване на председателя й Сотир Цацаров са 60 % срещу 13 % против. Останалите не могат да преценят.

Изследвахме и отношението към новата идея, представена от "Има такъв народ", за приватизация на Българската банка за развитие (ББР) – една трета от проучваните (33%) не могат да преценят какъв е по-добрият вариант, но 45 % са против ББР да стане частна, а 22 % подкрепят раздържавяването й. От партията не са коментирали дали предложението е било на вече оттегления премиер Николай Василев и ще остане ли и в програмата на следващото номинирано правителство.

ГЕРБ – синоним на "завладяната държава"

Бившата управляваща партия е политическата формация, която най-много от участвалите в проучванието свързват с корупция, мафия и "завладяната държава" – 58 %. Тя е следвана от ДПС със 17 % и БСП с 8 %. Партията на Васил Божков, който също беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" получава 6 %.

На въпрос коя партия е гарант за борбата срещу корупцията и че управлението ще започне да се подобрява, спечелилата изборите – "Има такъв народ" има 30 % доверие, следвана от "Демократична България" – 18 % и "Изправи се.БГ! Ние идваме" с 10 %. За 31 % от отговорилите обаче няма такава партия.

Щети за имиджа на "Има такъв народ"

Въпреки високите очаквания, че спечелилата изборите партия може да се справи с корупцията, реакциите и коментарита за първия кабинет, предложен от "Има такъв народ" вероятно влияе и на отношението към партията и лидера й. На въпрос дали имат доверие, че Слави Трифонов и формацията му са независими от ДПС и задкулисието – 41 % отговарят "Не" срещу 26 % с "Да", а останалите не могат да преценят.

Проучването вървеше по време на обявяването от "Има такъв народ", че ще поканят и партията на Доган на преговори за подкрепа за кабинет, което предизвика допълнителни въпроси и коментари каква може да бъде ролята на ДПС, след като преди повече от седмица Слави Трифонов в публикация във "Фейсбук" специално разграничи предложеното правителство от влиянието на формацията.

Оттеглянето на първия предложен кабинет подкрепят 64 % срещу 14 % против.

В отговор на въпроса "Защо е трябвало да бъде оттеглено правителството с премиер Николай Василев": 40 % отговарят, защото бившият министър не е подходящ за премиер, тъй като не е ново лице, а според 35 % причината е "шрирокото неодобрение". 25 % оценявята икономическите му идеи като неуместни в момента, а за 18 % зад кабинате е прозирало влияние на ДПС.

Ходът на Слави Трифонов да предложи проектокабинет часове след изборите се оценява основно като "демонстрация, че партията е готова да управлява" (33%) и като грешка от неопитност (31%). За 13 % той е бил опит за подмяна на волята на избирателите.

Източник: "Дневник"

 

 

Водещи

Най-четени