Говорителят на ЦИК: Чакат ни най-тежките местни избори 29.09 | 14:00

ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания

От iNews.bg

Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, каза Андреев. Според него и Централната избирателна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

"Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави", обобщи той.

ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания:

"В рамките на нашата компетентност е, когато мониторингът, който осъществява СЕМ, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е необходимо да се наложи определена санкция. В голяма част от случаите, в които сме сезирани от граждани и от неправителствени организации за такива нарушения, ги разглеждаме, изискваме материалите по отношение на печатни и онлайн новинарски доставчици, на онлайн новинарски услуги, на медии, за да можем да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на ОИК, тоест регионален обхват, тогава те, след като бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е установено".

Андреев подчерта, че санкциите са предвидени в Изборния кодекс – между 2500 и 5000 лева, но се повишават при повторно нарушение.

"ЦИК няма пряк контрол върху финансирането на предизборната кампания на политическите сили. Това се преценява от Сметната палата. Ние единствено приемаме правилата по отношение на финансирането", добави Андреев.

Към момента Секционните избирателни комисии още не са назначени, а обучаването на членовете им тепърва предстои. Предвидено е значително увеличение на възнагражденията на председателите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за осигуряване на достатъчно хора в СИК в страната за нормалното протичане на изборите.

ЦИК в момента създава обучителни материали за нуждите на комисиите, включително и за попълване на протоколите.

В миналото сериозен проблем беше организацията при предаването на изборните книжа в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчаване на процеса, обясни говорителят на ЦИК.

Водещи

Най-четени