Служителите в църквите също се ваксинират 21.10 | 11:13

Ваксините са спасили безброй животи, както и са предпазили хиляди хора от трайна инвалидизация, посочват от ВМА

От iNews.bg

Ваксините са спасили безброй животи, както и са предпазили хиляди хора от трайна инвалидизация, посочват от ВМА. 

По време на пандемията от COVID-19 в социалните мрежи "върлуваха” различни слухове и лични мнения на хора без медицинско образование. Разликата между информация и системно познание е очевидна. 

Ваксините са средства, при които ползата превишава риска. В битката срещу COVID-19 със своя личен пример се включиха хирургът майор доц. д-р Георги Попиванов, арх. Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян", монахиня Павла и г-жа Велина Андонова от Богословски факулет и храм "Рождество Христово" в столичния квартал "Младост”.



"Нека имаме повече доверие в лекарите, помнейки думите на Иисуса син Сирахов (38:1-8): "Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния, и от царя получава дар. Знанието на лекаря ще възвиси главата му, и между велможите ще бъде на почит. Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва. Затова Той е дал на людете знание, за да Го прославят в Неговите чудни дела: с тях Той лекува човека и премахва болестта му", призоваха те.

През месец юли тази година Вселенската патриаршия учреди празника Събор на всички свети Лекари, който ще бъде честван всяка година през октомври. Освен паметта на всички просияли в святост лекари в историята на християнството и служилите на "намиращите се в болест и скърб"", разкривали на дело Божието човеколюбие, празникът почита и приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството.

"Ваксинацията и спазването на противоепидемичните мерки са категорично израз на братска любов. Нека бъдем разсъдителни в това време на изпитание. Нека преклоним глава пред паметта на медиците, дали живота си за другите от началото на пандемията", коментира майор доц. д-р Георги Попиванов.

Водещи

Най-четени