Собственик на бар в Благоевград отказа да затвори, поиска да му пишат акт 13.09 | 15:00

Господа, аз няма да затворя, напишете ми акт още сега , сопна се на хората от РЗИ Димитър Шалявски

От iNews.bg

Нощните заведения в Благоевград обединиха усилия в това да работят и след 23:00 часа, въпреки заповедта на здравния министър. Очаква се собствениците да понесат глоби, но това едва ли ги притеснява.

В 23:30 часа една от дискотеките в Благоевград, която работи. Посетителите са около 30. Заради нарушението идва полиция заедно с инспектори от РЗИ. Органите на реда връчват разпореждане на собственика на дискотеката.

"Сега, с това полицейско разпореждане, те след един час могат да минат и да ми напишат акт, и аз им казвам: "Господа, няма смисъл да се разкарвате, и на вас да ви е дискомфортно, аз нема да затворя след един час, напишете ми акт още сега”. Отговориха ми, че имат право да правят проверки по всяко време на денонощието. Това ми беше отговорено с усмивка. И аз ги изпратих с усмивка”, разказа Димитър Шалявски, собственик на дискотека пред Нова тв.

Час по-късно, малко след полунощ органите на реда идват на втора проверка в дискотеката. Този път събират личните карти на всички посетители. Музиката временно е спряна. И започва продължително снемане на личните данни на клиентите на заведението. Проверката приключва без глоби, униформените си тръгват, а купонът се подновява. Паузата е около час.

"Те искат да репресират клиентите, да ги психират и самите клиенти спират да идват, и ние ще затворим от само себе си. Това ми е малко полицейщина. Звучи като: "Ние сега ще ви покажем на вас как ще ви затворим. Независимо от това, че здравният министър не може да ви затвори с неговата заповед, ние ще ви покажем как се затваря заведение”, коментира Шалявски.

"Включително ми връчиха по една призовка на мен, на Димитър Шалявски, който е МОЛ-а на фирмата, да се яви във Второ РПУ за обяснение, отделно ние имаме съставен акт, който трябва да се явим на 15 септември, да ни го връчат. Ние сме в нарушение със заповедта. ОК, ние ще си понесем последствията, има си съд, ще си обжалваме и т.н.”, обясни Денис Геров, управител на дискотеката.

Проверяващите влизат и в съседна дискотека. Там преди няколко дни вече е съставен акт за това, че нощното заведение работи след 23:00. В съботната вечер обаче клиенти не са установени, въпреки че музиката свири.

Йорданка Маринкова, инспектор в РЗИ Благоевград, обясни, че пуснатата музика не е нарушение. Протокол все пак беше написан.

Собствениците на нощните заведения в Благоевград категорично настояват да им бъде позволено да работят.

"Бизнесът не иска пари, а иска да работи. Нека тези пари, които са отделени за бизнес, да ги дадат на лекарите и на болниците. Не ги искаме за нас. Да дадат шанс! Да кажат – добре, нощните клубове 100 процента ваксиниран персонал, 100 процента ваксинирани клиенти, но да работят. Дайте да стимулираме тази ваксинация. Като ти се доходи някъде на някакво мероприятие, нали едно ще пропуснеш, второ, трето, ама на някой рожден ден, някой път ще отидете и ще се ваксинирате, нямате избор, в един момент ще трябва да се ваксинирате. А те напротив – те го забавят по този начин”, смята Бисер Бързаков, собственик на дискотека.

В момента голяма част от персонала в заведенията е в неплатен отпуск. Има и вече освободени служители. 

Водещи

Най-четени