Унищожават 1 тон канцерогенно сирене 17.10 | 17:53

Млякото е било заразено от гъбичката афлатоксин

От Елена Кирилова

Един тон канцерогенно сирене ще бъде унищожено от Българската агенция по безопасност на храните заради опасен токсин, съобщава Econ.bg.

Завишените стойности на афлатоксин* - гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото, са били открити във ферма и мандра, намиращи се в Ловешка област. Засегнати са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата, информират от БАБХ.

От утре (18 октомври) е създадена организация всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени.

Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи вследствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.

*При остра афлатоксикоза, която се среща рядко, се развива мастна дистрофия и некроза на черния дроб, а при хроничната форма - цироза и първичен карцином на черния дроб.

Водещи