Посрещаме празниците с политическа ясното 17.12 | 12:09

До Коледа трябва да се реши ще има ли нов кабинет или не

От iNews.bg

Политическата ситуация у нас започва да изглежда все по-заплетена и по нищо не личи скоро да излезем от кризата. Поредният лъч надежда обаче внася председателят на СДС Божидар Лукарски. Според него до Коледа ще стане ясно дали страната ни ще има нов кабинет в рамките на 43-я парламент, или народните представители отново няма да постигнат консенсус помежду си.

"Ако има нов кабинет в рамите на този парламент, той ще бъде гласуван от Народното събрание до 23 декември - преди коледните празници и отпуската на депутатите. Трябва бързо да се върви към правителството, най-малкото защото парламентът ще излезе в коледна ваканция. Не би следвало да седим в такова разкрачено положение по време на празниците", каза Лукарски пред Дарик.

И макар народните избраници вече да си гласуваха дълга ваканция по празниците, все пак им остават още няколко дни, в които могат да вземат важни политически решения. На 20 декември реформаторите или трябва да върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, или да обявят името на премиера, който ще оглави новото правителство.

А защо е добре да се избегнат предсрочни избори?

Бързото организиране на предсрочни парламентарни избори, за което Корнелия Нинова настоява, няма да позволи да бъдат приети промените в Изборния кодекс. По този начин вотът отново ще бъде проведен по пропорционалната система, подчерта Лукарски.

"Който си въобразява, че ще има надмощие, много се лъже, защото и социологическите проучвания, а и настройките, които видяхме на българското общество, не са изцяло в полза на тази или онази политическа сила. Според нас ще има доста по-шарен парламент от този, който е в момента, доста по-труден консенсус и доста по-сложен вариант за съставяне на правителство, което в никакъв случай не би било по-стабилно от сегашното такова.

Като се добави и чисто техническия елемент с краткия срок с хипотетичните два служебни кабинета, където в рамките на по-малко от два месеца ще трябва да се извъртят два такива, това ще доведе до нестабилност в администрацията. Предстои ни европредседателство и не трябва да се излагаме пред чужденците. Като добавим случаите като трагедията в Хитрино и това, което се случва на българската граница, която е външна грани на ЕС, с потенциалния приток на бежанци е изключително важно да има действащо правителство, а не служебно такова, което да запази спокойствието в държавата", обясни Лукарски.

По думите му въпросът за персоналния състав на евентуално ново правителство с мандата на Реформаторите не е на дневен ред. Важно сега било стабилното управление на страната. А виждането на реформаторите за кабинет е той да е същият като този в оставка, само че с мандат на Реформаторския блок.

Водещи

Най-четени