Психолози: Възможно е убийството на децата да е акт на отмъщение към бащата 20.11 | 20:00

Това обаче не означава задължително, че страдат от психично заболяване

От iNews.bg

"Убийството в Сандански най-вероятно е непланирано и е твърде възможно да е акт на отмъщение към бащата". Това смятат психолози, според които 32-годишната жена е посегнала на децата си след отключено психично заболяване.

Социалната изолация и стресът се оказват катализатори за насилие сред хората с по-слаба психика, смятат психолози. Това обаче не означава задължително, че страдат от психично заболяване.

"Безсилието ражда насилие. Невъзможността ни да се справим с дадена ситуация, ни предизвиква да преакляваме с реакциите си", казва Диана Гинова - психолог и психотерапевт.

Убийството на  деца е противоречащо на биологичната природа на жените, напомнят експерти. И търсят какво може да се крие зад такова решение. "Да е чула гласове, които са й казвали да направи. Би могла да го направи като наказание към таткото.

Би могло действително да вярва, че с този акт, с това действие ги предпазва от нещо много по-страшно", добавя Гинова. Психолозите не изключват и възможността децата да са били жертви на агресия от страна на бащата.

С убийството им, майката ги предпазва от бъдещи страдания. Каквато и да е истинската причина обаче, решението й не е обмисляно дълго време. "Аз разбрах, че мъжът й я е намерил в съзнание на ступор... надали е осъзнавала какво се случва, или какво върши", казва психологът.

Възможно е жената да посегне на живота си, след като осъзнае последиците от действията си, смятат експертите. Убийството на двете деца не е прецедент в региона. През 2009 година в гоцеделчевското село Осиково баща закла синовете си, след което подпали къщата, в която беше жена му.

Двамата имали тежки семейни скандали. Минчю Панюков получи доживотен затвор.

Водещи

Най-четени