Държавата плаща 60% от заплатите на засегнати от кризата фирми, за да не уволняват хора 15.03 | 18:00

Отлагат и удължават плащане на данъци, такси, осигуровки, ББР вади пари за бизнеса

От iNews.bg

Правителството създава логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса. Чрез ББР ще бъде предоставена финансова ликвидност на бизнеса. Предлага се също така да се удължат сроковете за плащането на данъците. Това са част от социално-икономическите мерки, които правителството предлага, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че предложените от министър-председателя Бойко Борисов мерки по отношението на медицинския персонал ще бъдат осъществени по съществуващите оперативни програми. По този начин няма да бъде натоварван бюджета.

Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николай Николов. Целта на този център е да следи за снабдяването със защитни средства не само на болничните заведения, но също така на социалните служби и други институции.

"Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по получаване, поръчване, разпределение на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на дирекция "Пожарна безопасност”. Утре е второто заседание на щаба, където ще се разпределят първите задачи”, каза комисар Николов.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че утре ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал.

"Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна – пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че най-засегнати от влиянието на кризата са търговските обекти, ресторанти и др. Той обеща да бъдат предложени няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение, които могат да смекчат натиска върху бизнеса".

"С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа. Ще предложим две краткосрочни мерки. Първата е удължаването на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Този срок трябва да бъде удължен до 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място", заяви финансовият министър.

На бизнесите, които са реално засегнати, ще бъде предложено да не уволняват хора. Вместо да бъдат освободени от работа, държавата през осигурителната система ще поеме този месец и ще плати 60% от възнаграждението.

Резервите не трябва да бъдат изхарчени за месец-два, предупреди Горанов.

През следващите дни и седмици ще преоценим големите проекти, включително и в сферата на отбраната.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че храна и стоки от първа необходимост има. Той е провел среща с представителите на търговските вериги, на която е станало ясно, че натискът е спаднал – стоките са налични в складове и магазини.

България ще въведе ограничение за полети от Италия и Испания от вторник 00.00 ч. Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че така се дава възможност на нашите сънародници, които живеят в тези две страни да могат през следващите два дни да се приберат у нас, ако желаят.

"България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен”, каза още транспортният министър. 

Водещи

Най-четени