Държавата спи, а иманярите добруват - едва 1 на 5000 от тях влиза в затвора 17.11 | 21:45

През България минавал канал за културни ценности от Сирия

От Христина Рафаилова

 Културните и исторически ценности изтичат от страната ни докато държавата спи или си затваря очите.  

Едва 1 на 5000 иманяри у нас попадат под ударите на закона за нелегалната си дейност, сочат данни на асоциация "Форум", цитирани от TV7.  

 Работата  на  хората, изнасящи незаконно наследството на държавата, от една страна се оказва ниско рискова, а от друга и много доходна.  

Грабителите успяват да заформят оборот от  0,5 млрд. лв. годишно. Според изследването на организацията само 9 души са лежали в затвора затова в последните 5 години  от общо 5000 иманяри.

"Въпреки акциите за връщане на културни ценности у нас, държавата практически бездейства срещу кражбите на национални съкровища и трафика им",  заявиха от организацията. 

От там твърдя, че осем ключови  фигури, които движат бизнеса. Те   държат каналите за изнасянето на ценностите. Те се  изнасят през Австрия и Германия за Канада, САЩ, Великобритания, отчасти за Русия и Япония.

70% от интересната за иманярите територия вече е разкопана. Заради либералния режим по границите ни в момента през страната минава и транзитен канал на културни ценности от Сирия. С продажбата им се финансират терористични организации, подозират експертите. В същото време в родни музеи е напълно възможно да се подменят оригинали, а на тяхно място да се излагат копия.

Водещи