Голямото вардене: Прокурорска ваксина пази Борисов от обвинение 26.10 | 20:00

Лидерът на ГЕРБ очевидно е с индулгенция

От iNews

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е привлечен към наказателна отговорност заради всяване на паника по време на пандемия чрез подаване на невярна информация. Такава новина щеше да има, ако прокуратурата не проявяваше двоен стандарт в работата си. Само до преди година държавното обвинение пращаше на съд хора, които изразяваха експертно мнение за опасностите от коронавируса, но Борисов сякаш е имунизиран срещу наказателно преследване дори когато борави с лъжи, за да всява смут и паника в обществото.

Законът казва, че "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години". Именно този текст от Наказателния кодекс влезе в употреба на прокуратурата, която преди повече от година, когато светът за първи път се сблъска с COVID-19, започна разследвания и повдигна обвинения заради мнения за пандемията.

На лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче

очевидно му е дадена индулгенция,

тъй като си позволява да разпространява и плаши с конспиративни теории, че у нас се поставят ваксини с изтекъл срок на годност: "Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност, "Пфайзер" – до 30 септември им е срокът на годност. Казват удължили го били. Ролята на една ваксина има две значения или две роли – първата е да е безопасна, която се гледа, и второто да е ефикасна. То и киселото мляко, като мине срокът на годност, със сигурност може и да го изядеш него ден или на следващия. Само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазините. И питам тези, защото това са престъпления, които вършат, защо продадоха хубавите в гаранционен срок ваксини на Норвегия. А на други подариха. Защо лъжат хората и ваксинират с изтекъл срок на годност?"

Министерството на здравеопазването побърза да опровергае Борисов със съобщение, от което става ясно, че след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в Европейския съюз (ЕС) е одобрен нов срок на годност при условия на съхранение при свръхниска температура. "Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (-90 градуса C до -60 градуса C)", пишат от МЗ

Че думите на Борисов не отговарят на истинатаq е наясно и бившият здравен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Ден по-рано той публикува информация във Фейсбук, с която опровергава твърденията, че ваксините са с изтекъл срок на годност. "Безхаберието на Стойчо Кацаров доведе до поредна паника сред българските граждани! През последния час получих стотици съобщения, свързани с ваксината на "Пфайзер". Хората са притеснени, че флаконите, с които се ваксинират, са с изтекъл срок на годност. Уточнявам следното: Още през септември "Пфайзер/БиОНтех" получиха одобрение от Европейската агенция по лекарствата за промяна в разрешението за употреба на ваксината. ЕМА удължи срока на годност на ваксината с 3 месеца", написа Ангелов.

Защо обаче не е просветил на тази тема и своя лидер Бойко Борисов

и дори не дръзна да му възрази публично, е риторичен въпрос.

Двойният аршин на държавното обвинение показва, че нищо не е случайно и че мерките се прилагат субективно. Така преди година прокуратурата си измисли нелеп повод да изпрати на съд шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Според разследващите тя е разтревожила обществото с интервютата си пред БНР и БНТ, в които изразява своите опасения, че може да се очаква недостиг на лекарства заради пандемията от ковид. Дори ѝ беше наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв. "с оглед на високата обществена опасност на деянието".

В крайна сметка Софийският районен съд категорично отхвърли тезата на обвинението. Стоименова обясни, че всичко, което е казала в интервютата, е публична информация, оповестена ден по-рано от Европейската агенция по лекарствата. На втора инстанция пък прокуратурата се отказа да поддържа обвинението, признавайки неговата несъстоятелност.

Оправдателна присъда получи и лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който е от най-яростните критици на главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов. Той беше обвинен, че във фейсбук страницата на организацията е публикувал подвеждаща информация за коронавируса. Става дума за видео от 20 април, в което Георгиев и видинчанинът Петър Миланов твърдят, че в северозападния град се отказва да бъдат тествани за COVID-19 медици и контактни лица. Районният съд във Видин прие думите им за истина, а не за фалшива информация, която всява паника.

Имаше и други освен Стоименова и Георгиев,

които бяха преследвани от закона заради свои изказвания. Районната прокуратура в Пловдив беше образувала досъдебно производство срещу двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. Това се случи след тяхно отворено писмо, в което предупредиха, че лечебното заведение няма готовност да приема болни от коронавирус. Впоследствие разследването срещу двамата медици беше прекратено.

Политици също бяха привлечени към наказателна отговорност заради всяване на паника и подбуждане към неспазване на противоепидемиологичните мерки. Първи получи обвинение лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който през април 2020 г. призова хората от ефира на партийната си телевизия "Алфа" да не се съобразяват с ограниченията и забраните вследствие на пандемията. "Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!", каза тогава Сидеров. До момента обаче не е известно да е внесен обвинителният акт срещу него.

Със същото обвинение се сдоби и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Повод стана негово телевизионно интервю, в което той твърди, че въведените ограничителни мерки заради пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите" и че липсват стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв". Делото срещу Костадинов също все още се намира в досъдебната си фаза.

Единствените, за които прокуратурата засега си затваря очите, са личности, близки или направо членове на бившата управляваща партия.

На тях им е позволено да възпроизвеждат фалшиви новини за политически цели,

въпреки че по този начин застрашават животи. Това явно не е нарушение на закона според уж безкомпромисния главен прокурор Иван Гешев. Същият, който само до преди година настояваше за промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират разпространението на невярна информация в медиите. "В такива ситуации един от рисковете са тези фалшиви новини, които може да предизвикват масова психоза и паника. Тази паника може да е предизвикана дори и съзнателно, което може да доведе до доста сериозни проблеми за цялата държава", коментира Иван Гешев през март 2020 г., когато България навлезе в извънредна епидемична обстановка.

Тази седмица след думите на Борисов, че ваксините у нас са с изтекъл срок на годност, сдружение БОЕЦ подаде сигнал до прокуратурата, че бившият премиер всява паника - същото престъпление, за което беше обвинен и оправдан лидерът на организацията Георги Георгиев. До момента обаче разследващите не дават знак да са образували досъдебно производство. Прокуратурата не отговори и на запитванията от "Сега" по случая. Бездействието на правоохранителните органи за пореден път ще докаже, че бившите властимащи са над закона.

Мартин Георгиев, "Сега"

Водещи

Най-четени