Отдаваме почит на Ботев и падналите за свободата на България 02.06 | 09:00

Сирените няма да вият в Перник заради изнервената обстановка след силните трусове

От iNews.bg

Точно в 12 часа днес в цялата страна ще завият сирените и така, в продължение на три минути, ще отдадем почит на Христо Ботев и падналите за свободата на България.

Единственото изключение за тази година ще бъде Перник. Вследствие на силните трусове от 22 май хората в града са силно изнервени и преценката на местните власти е сирените да не бъдат включени днес.

За първи път паметта на Ботев е отбелязана още през 1884 година. Тогава обаче в инициативата се включват Враца и Пловдив. Няколко години по-късно, през 1901 година, започва всенародно възпоменание на връх Вола, където смъртта си намира поетът – революционер. В това първо шествие участват и живите Ботеви четници.

Първият сигнал за минута мълчание в памет на Ботев е даден на 2 юни 1948 година. Оттогава всяка година с воя на сирените си спомняме за саможертвата на загиналите за свободата на България.

На много места в страната вечерта ще се проведат тържествени заря-проверки, а през деня паметниците на Христо Ботев ще бъдат отрупани с венци и цветя.



Водещи

Най-четени