Монтират куп новости на магистрала Тракия - от кантар за колите, през нови камери, до подвижни бариери 27.04 | 18:15

През светлата част от деня утре движението в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" ще се осъществява двупосочно в тръбата за Бургас, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът в посока София ще бъде ограничен поради извършване на оглед за предстоящото разработване и внедряване на интелигентна транспортна система по автомагистралата

От iNews.bg

През светлата част от деня утре движението в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" ще се осъществява двупосочно в тръбата за Бургас, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът в посока София ще бъде ограничен поради извършване на оглед за предстоящото разработване и внедряване на интелигентна транспортна система по автомагистралата, пише dnes.dir.bg.

Проектът предвижда на АМ "Тракия" да бъдат монтирани 40 електронни информационни табели (Variable message signs), по 20 във всяка посока. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя, което е бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, въведените ограничения и алтернативните маршрути.

В тунел "Траянови врата" ще бъде изградена уникална за България интелигентна система за автоматична идентификация на инциденти (Automatic Incident Detection - AID). Тя ще позволи чрез система от подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби, така че при настъпване на инцидент в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата.

Съоръжението ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация, метеорологични станции при порталите на съоръжението и др.
Ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от АМ "Тракия". Целта е повишаване безопасността на движение и спазване на ограниченията на скоростта.

Друга новост е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение (Weigh in motion).

Това ще позволи да се филтрират претоварените превозни средства и да се даде възможност за повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки. Очаква се по този начин значително да се намали износването и увреждането на пътната настилка и съоръженията на автомагистралата.
Проектът се съфинансира от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Стойността на договора за строителство е 7 261 000 лв. без ДДС. договорът за строителния надзор е за 88 980 лв. без ДДС.

Срокът за разработването и внедряването на системата по договор е 30 юни 2022 г.

Водещи

Най-четени